U pet je godina udvostručen broj ekoproizvođača

U pet je godina udvostručen broj ekoproizvođača

U Hrvatskoj konstantno raste broj poljoprivrednih proizvođača koji se bave ekološkom proizvodnjom, baš kao i subjekata koji prerađuju ekološke poljoprivredne proizvode

Podaci Državnog zavoda za statistiku, koje je obradilo Ministarstvo poljoprivrede, pokazuju da smo, primjerice, 2013. godine, imali 1608 ekoloških poljoprivrednih proizvođača. Već 2015. njihov se broj gotovo udvostručio, 2018. bilo ih je 4374, a 2019. godine imamo 5153 proizvođača. Broj prerađivača porastao je od 181, koliko ih je bilo 2013. godine, na 395 prošle godine. Znatno se povećavaju i površine na kojima se odvija ekoproizvodnja.

Prema podacima Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, u Hrvatskoj se ove godine ekološka poljoprivredna proizvodnja odvijala, ili se odvija, na 108.180 hektara. Za te su površine, naime, proizvođači podnijeli zahtjev za isplatu potpore. Površine pod ekološkom proizvodnjom u deset godina praktično su povećane za deset puta. Primjerice, 2008. godine od ukupno korištenih 1,3 milijuna hektara, samo je deset tisuća hektara bilo u ekološkoj proizvodnji. Udjel površina pod ekološkom proizvodnjom u Hrvatskoj je 2019. godine dosegnuo 7,18 posto od ukupnih površina korištenog poljoprivrednog zemljišta.

- Najveći dio površina na kojima se prošle godine odvijala ekološka poljoprivredna proizvodnja otpada na oranice i vrtove - 52.590 hektara, a zatim slijede trajni travnjaci (40.650 hektara) i trajni nasadi (14.930 hektara). Najviše se s tih površina proizvodi zelena krma s oranica i vrtova. U 2019. takve je krme proizvedeno nešto više od 113 tisuća tona, dok je primjerice proizvodnja ekološki uzgojenog svježeg povrća bila na razini od (samo) 1500 tona - kaže Igor Mikulić, viši stručni suradnik Odsjeka za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK, Županijske komore Osijek, objašnjavajući kako ekološka proizvodnja u pravilu donosi znatno veće prihode proizvođačima. Doduše, u odnosu na konvencionalnu proizvodnju znatno su viša i ulaganja, ali je važno napomenuti kako su zbog toga i potpore više, u nekim slučajevima, ovisno o kulturi, čak i dvostruko.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen iz Glasa Slavonije.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 24.12.2020. / www.glas-slavonije.hr