U ovome je Hrvatska bolja od prosjeka EU: Evo koliko tvrtki preživi prvu godinu poslovanja

U ovome je Hrvatska bolja od prosjeka EU: Evo koliko tvrtki preživi prvu godinu poslovanja

Mala poduzeća do 50 zaposlenih čine oko 99 posto ukupnog broja poduzeća u EU, a najveći sektor je proizvodnja koja čini 30 posto ukupne dodane vrijednosti, pokazuje publikacija Eurostata "Ključni podaci o europskom biznisu".

Prvu godinu poslovanja, prema brojkama za 2018. godinu, u EU preživi četiri od pet poduzeća: jednogodišnja stopa preživljavanja iznosila je 81 posto, piše portal novac.hr.

Najveća je u Grčkoj i Švedskoj, čak 97 posto novonastalih poduzeća uspije, a slijede Nizozemska i Belgija s oko 90 posto. U Hrvatskoj prvu godinu uspije preživjeti oko 89 posto i po tom kriteriju peta je u EU, što upućuje da se u biznis upuštaju oni koji su uglavnom sigurni u preživljavanje.

Suprotno tome, u Litvi ih preživi manje od 65 posto, a u Portugalu i Poljskoj oko 70 posto. Petogodišnja stopa preživljavanja, pak, u EU iznosi 45 posto, što znači da je manje od polovice poduzeća osnovanih 2013. bilo i dalje aktivno u 2018.

Najviša stopa petogodišnjeg preživljavanja također je u Švedskoj i Grčkoj (oko 60 posto,) a kod nas je 52 posto.


Izvor: novac.hr (Jutarnji list)

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 31.03.2021.