U organizaciji internetskog portala www.posao.hr održana tribina "Žene i zapošljavanje"

O problemima kao što su nemogućnost dobivanja posla koja se bazira na spolnoj diskriminaciji, mobbing, nemogućnost napredovanja na više pozicije, nejednake plaće u odnosu na muške kolege, nepovjerenje u sposobnosti žena te diskriminaciju pri zapošljavanju vezana uz obiteljski status, raspravljale su sudionice - predstavnice Sabora, Vlade, Sindikata i ženskih udruga.

«U Hrvatskoj smo uspješni u donošenju zakona, ali smo još uspješniji u njihovom neprovođenju, odnosno nepoštivanju. Taj problem u Hrvatskoj prepoznao je Odbor UN-a za uklanjanje svih oblika diskriminacije prema ženama (CEDAW), te je u svojim zaključnim komentarima i izrazio svoju zabrinutost zbog znatne podzastupljenosti žena u tijelima lokalne samouprave u Hrvatskoj, zatim položaja žena na tržištu rada što se očituje u teško iskorjenjivoj i snažnoj vertikalnoj i horizontalnoj segregaciji, razlikama između plaća žena i muškaraca te prevladavajućem udjelu žena u djelatnostima s niskim primanjima» istakla je Ljubica Brdarić, članica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora.

Prema podacima Hrvatskog Zavoda za zapošljavanje u veljači 2005. bilo je registrirano 330.183 nezaposlene osobe, a od tog broja 58% čine žene. U komunikaciji sa korisnicama web portala www.posao.hr te saznanjima iz medija i statistikama na državnoj razini, na internetskom portalu Posao.hr primijećeno je kako su žene ugrožena populacija na tržištu rada, gledano sa mnogih aspekata: zapošljavanja, napredovanja i ravnopravnosti prava i plaća.

Vera Babić, državna tajnica za rad, naglasila je kako su nepovoljni demografski trendovi smanjili stanovništvo radne dobi, te dodala:

«Na jednoj strani je manjak radnih mjesta i nezaposlenost, na drugoj je dugotrajna zaposlenost – više od četvrtine zaposlenih na istim je poslovima više od 20 godina. U razvijenim zemljama i većini tranzicijskih zemalja 20-40% zaposlenih ne ostaje na istom poslu dulje od 10 godina».

Roditeljstvo suprotno utječe na žene i muškarce u svijetu rada: što žena ima više djece, to je manje uključena u svijet rada. Za muškarce vrijedi suprotno: više djece znači i njihovu veću uključenost na tržište rada. Božica Žilić, predsjednica Ženske sekcije Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, izjavila je kako su ženske stope nezaposlenosti u svim dobnim skupinama veće od muških, a prema njihovim iskustvima, žene se na razgovorima za posao odbijaju s riječima kako imaju previše kvalifikacija i previše iskustva za navedeno radno mjesto.

Internetski portal www.posao.hr pokrenuo je inicijativu «Od 40 do 50» kojom motivira poslodavce na zapošljavanje žena u dobi od 40 do 50 godina te osigurava 50% popusta na informatičke i knjigovodstvene tečajeve «Infokatedre» za žene koje su uključene u inicijativu. Također, postoje i razni državni poticaji za zapošljavanje, no osnovni problem zaštite žena u radnom procesu je neprovođenje i nepoštivanje Zakona o radu i Zakona o ravnopravnosti spolova.

Iako žene čine 52% ukupnog stanovništva Hrvatske, 30% u poduzetničkim te 6% menadžerskim poslovima u Hrvatskoj, još su uvijek slabije plaćene od muškaraca i čine većinu među službenicima, te šalterskim i trgovačkim zanimanjima. Vesna Peašinović iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na tribini je prikazala udio nezaposlenih žena prema dobi i obrazovanju te dodala kako su žene kao poduzetnice u Hrvatskoj prisutne u samo dvije djelatnosti:

  • financijskom posredovanju gdje čine oko 60% svih vlasnika firmi ove djelatnosti te
  • u ostalim društvenim, socijalnim i osobnim uslužnim djelatnostima gdje čine oko 78% vlasnika.

Bojana Genov, koordinatorica Ženske mreže Hrvatske, upozorila je na diskriminaciju koja nastaje prilikom oglašavanja slobodnih radnih mjesta jer poslodavci za oglašena radna mjesta daju prednost muškarcima, iako je Zakonom o ravnopravnosti spolova (članak 13) takvo što zabranjeno. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik iznijela je svoja iskustva u svakodnevnom radu sa ženama - poslodavci im u razgovoru prije zapošljavanja postavljaju diskriminirajuća pitanja u odnosu na trudnoću, obiteljski i bračni status (posebno broj i godine djece), a često im otvoreno stavljaju do znanja da zbog navedenih okolnosti nisu poželjne kandidatkinje za posao.

Tribini «Žene i zapošljavanje» prisustvovali su predstavnici brojnih ženskih udruga, medija i udruga nazaposlenih, a ova je tribina samo jedan od projekata web portala www.posao.hr kojim se pomaže ugroženim populacijama na tržištu rada u svrhu smanjenja nezaposlenosti.

 

Travanj 2005.

Srijeda, 06.04.2005.