U odnosu na prošlu godinu, vrijednost fiskaliziranih računa značajno porasla

U odnosu na prošlu godinu, vrijednost fiskaliziranih računa značajno porasla

U objavi Porezne uprave dana je i usporedba proteklog tjedna ove godine s istim razdobljem 2019. godine, a ti podaci pokazuju da je izdano šest posto manje računa, dok im je vrijednost bila veća za tri posto.

U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije prošli tjedan vrijednost računa povećana je za 29 posto u odnosu na usporedivi tjedan prošle godine, a za tri posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Porezne uprave.

U razdoblju od 24. do 30. svibnja 2021. godine u svim djelatnostima ukupna vrijednost fiskaliziranih računa dosegnula je 3,65 milijardi kuna, što je za oko 815,5 milijuna kuna ili 29 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Istovremeno, izdano je 42,5 milijuna računa, što je 30 posto više nego u istom razdoblju 2020. godine.

Pritom je u trgovini na veliko i malo, popravku motornih vozila i motocikala broj računa povećan za 38 posto, na 26,86 milijuna, a vrijednost im je porasla za 25 posto, na 2,6 milijardi kuna.

U ugostiteljstvu i turizmu, odnosno djelatnosti pružanje smještaja te pripreme i usluživanja hrane vidljivo je smanjenje broja računa od četiri posto, na 4,9 milijuna, ali je istodobno vrijednost tih računa povećana za 59 posto, na 316,5 milijuna kuna.

Naime, stroge epidemiološke mjere, koje su između ostalog uključivale i zatvaranje ugostiteljskih objekata, trgovačkih centara te uslužnih obrta, poput frizera i kozmetičara, lani su stupile na snagu 19. ožujka, dok je 27. travnja lani počela prva, 4. svibnja druga, a 11. svibnja treća faza popuštanja tih mjera.

U prvoj fazi između ostalog je omogućen rad svim djelatnostima trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkih centara, dok je u drugoj fazi omogućen ponovni rad djelatnostima u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, poput frizera, kozmetičara, brijača i pedikera. U trećoj su fazi popuštanja, koja je započela 11. svibnja 2020. počeli raditi trgovački centri, kafići i restorani, itd.

Preuzeto sa poslovni.hr

Petak, 04.06.2021. / Poslovni.hr/Hina, poslovni.hr