U Istri nestalo 80-ak obrta, kad prestanu državne mjere bit će još i gore

U Istri nestalo 80-ak obrta, kad prestanu državne mjere bit će još i gore

U Istri je velika većina djelatnosti posredno ili neposredno vezana za turizam i osjetit će negativne posljedice krize

Iako na području koje pokriva Udruženje obrtnika Pule - a to je cijela bivša općina koja se proteže sve do Savičente i Barbana - zasad nije bilo drastičnog broja zatvorenih obrta, ljudi iz branše ukazuju da će kriza tek uslijediti, i to nakon što se ukinu državne i lokalne mjere potpore.

- Posljedice tek dolaze, i to nakon što Hrvatski zavod za zapošljavanje prestane isplaćivati plaće ugroženim obrtnicima – pojašnjava Ester Jurinović, tajnica Udruženja obrtnika Pule, te dodaje kako je od 1. ožujka do danas u pulskom udruženju obrtnika koje broji 2770 članova, zbog koronakrize svoja vrata trajno zatvorilo čak 48 obrta.

Kad je riječ o djelatnostima, najviše je ugašenih obrta koji se bave ugostiteljstvom, njih devet, slijede usluge čišćenja i pranja s osam trajno zatvorenih obrtničkih radnji te turističke usluge i vodiči, gdje je šestero vlasnika odlučilo staviti ključ u bravu.

Na razini cijele županije od 15. ožujka do 30. travnja zatvoreno je 89 obrta, od čega najviše ugostiteljsko-turističkih i trgovinskih. Među zatvorenim obrtima deset je onih koji pružaju usluge čišćenja i pranja te 12 koji se bave intelektualnim uslugama. Ugašena su po tri prijevoznika i građevinara, četiri ICT obrta, četiri obrta koja pružaju takozvane osobne usluge te dva ribarska obrta.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala novac.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 28.05.2020. / novac.jutarnji.hr