U Hrvatskoj minimalac, u Austriji 80-90 % plaće, u Irskoj otpuštene ostavljaju na ulici

U Hrvatskoj minimalac, u Austriji 80-90 % plaće, u Irskoj otpuštene ostavljaju na ulici

Način pomoći, dakako, različit je ovisno o snazi i financijskim mogućnostima države. Italija će, primjerice, svima koji su samozaposleni, a ostali su bez posla, isplatiti 500 eura mjesečno. Solidarnom se u ovom slučaju prema radnicima postavila Austrija koja će u pogođenim tvrtkama isplaćivati  80-90% plaće zaposlenih, kao i socijalno osiguranje, piše Ljubica Gatarić iz Večernjeg lista.

Irska, kamo je migriralo jako mnogo hrvatskih građana, faktički sve otpuštene ostavlja na ulici s minimalnom zaštitom jer su njihovi doprinosi mali, pa su im i naknade za vrijeme bolovanja i nezaposlenosti male. Većina zaposlenih u Irskoj nema zdravstvenu zaštitu.

– Slabo plaćeni radnici i oni iz „gig“ gospodarstva koji su pogođeni virusom korone posebno će biti teško pogođeni „anemičnim“ sustavom socijalne zaštite u Irskoj, kazao je jedan tamošnji istraživač, a prenosi The Irish Times. Govoreći na konferenciji u Dublinu, istraživač  Michael Taft rekao je da Irska nema sustav plaćenih bolovanja, već samo paušalne naknade nešto više od 203 eura tjedno.

"Naš se sustav temelji na povećanju siromaštva, a ne na stvarnoj socijalnoj zaštiti", rekao je taj Irac. Prvih sedam dana bolovanja radnici ne dobiju ništa. Ista svota od 203 eura tjedno isplaćuje se i otpuštenim radnicima. U Irskoj je prošlih tjedana bez posla ostalo 75 tisuća zaposlenih po kafićima, a procjene su da će se broj otpuštenih mjeriti stotinama tisuća. 


Izvor članka: vecernji.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 20.03.2020.