U Hrvatskoj bi se rad svakom nedjeljom mogao ukinuti - u pripremi je austrijski model

U Hrvatskoj bi se rad svakom nedjeljom mogao ukinuti - u pripremi je austrijski model

Nakon Nove godine predstavit će se analiza prema kojoj će urediti rad nedjeljom, doznaje N1 televizija.

"Pred hrvatsku javnost izaći ćemo s jednom vrlo interesantnom analizom. Najbliže smo prijedlogu tzv. austrijskog modela. Jesmo za to da određeni broj nedjelja radimo, odnosno određeni broj nedjelja ne radimo, ali poslodavcima moramo dati priliku da i oni utječu na to koja će nedjelja biti radna, a koja neradna", kazao je Horvat za N1.

S obzirom na to da prijedlog izmjena zakona još nije iskomuniciran s javnošću taj model mogao bi se i mijenjati no zasad je plan da svega nekoliko nedjelja u godini bude radno, da poslodavci sami biraju koje će nedjelje raditi, ali i da radnici za rad nedjeljom budu adekvatno plaćeni. Slične modele rada nedjeljom imaju Austrija i Slovenija.

"Mislim da treba pronaći model koji je kompatibilan s europskim modelima. Sličan primjer je upravo Austrija, da se rad nedjeljom smanji na najmanju moguću mjeru.", kazao je Jandroković.

Podsjećamo, Ustavni sud jednoglasno je 2009. godine ukinuo zabranu rada nedjeljom, odnosno dijelove Zakona o trgovini kojima se reguliralo to pitanje. U obrazloženju Ustavni sud objasnio je da propisivanje zabrane rada nedjeljom ne opravdava proklamirani cilj zaštite radnika te da posljedice njezine primjene izazivaju prekomjeran teret trgovcima.


Ostatak članka pročitajte na: hr.n1info.com

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 25.12.2019.