Tvrtke koje su uzele poticaje ne smiju isplatiti dividendu, ali smiju otpuštati zaposlenike

Tvrtke koje su uzele poticaje ne smiju isplatiti dividendu, ali smiju otpuštati zaposlenike

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović najavio je jučer da će se isplate potpore za očuvanje radnih mjesta ograničiti za one tvrtke koje će isplaćivati dividendu, a iz Ministarstva je za Jutarnji list potvrđeno i kako uvjet za ovu mjeru ipak nije to da poslodavac ne smije otpuštati radnike.

- Smatram da nije prirodno isplaćivati dividende i usporedo tražiti pomoć države - ustvrdio je Aladrović, a na pitanje nije li s ograničenjima trebalo ići i prije, odgovorio je da su odluke o potporama donesene u vrlo kratkom i ograničenom roku.

- No, to nas ne ograničava da u kratkom ili srednjem roku definiramo i dodatne kriterije za daljnju dodjelu potpora, i to tako da pomažemo najugroženijima, a ne tvrtkama kojima ta pomoć u ovom trenutku možda nije niti potrebna - rekao je ministar rada.

Hrvoje Bujas, čelnik udruge Glas poduzetnika, rekao je da isplata dobiti i dividende za 2019. ne bi trebala biti upitna jer se odnosi na godinu kada je poslovanje bilo uredno i kada su sva davanja bila uredno plaćena. 

- Kada je bio prvi sastanak na tu temu, 16. ožujka, na kojem je bio i premijer, rečeno nam je da onaj poslodavac koji dobije potporu za tri mjeseca, iduća tri mjeseca neće smjeti otpustiti radnike, kao i da poslodavac neće smjeti dobiti potporu za onog radnika kojem je dao otkaz pa ga je opet zaposlio. Ali, sve je to palo u vodu i poslodavci mogu već u lipnju dati otkaz 90 posto radnika ako hoće i to je zbilja sramotna odluka Vlade. Jedno su nam govorili u oči, kao i cijeloj javnosti, a drugo je pisalo u mjeri - rekao je novinarima Jutarnjeg lista, Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.


Izvor: Jutarnji list 

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 13.05.2020.