Turistički sektor traži hitne mjere pomoći

Turistički sektor traži hitne mjere pomoći

Poslodavci i sindikati u turizmu zajednički apeliraju na Vladu da se hitno donesu mjere pomoći turizmu. Ističu da su prioritetne mjere s kojima će se u iduća dva mjeseca osigurati likvidnost u funkciji očuvanja radnih mjesta te uvjeti poslovanja za nastavak turističke godine i normalizaciju poslovanja.

"Potrebna su hitna rješenja i važno je pri tome da svoj doprinos daju svi - i poslodavci i sindikati i Vlada RH, odnosno javni i državni sektor, jer kao što poslodavci ostaju bez dijela svojih prihoda, i javni sektor morat će hitno donijeti određene odluke kako bi se smanjili ukupni troškovi poslovanja", rekla je Natali Komen Bujas, direktorica HUP - Udruge ugostiteljstva i turizma.

Naknada za čekanje na posao

Kad je riječ o sezonskim radnicima, iz HUP-a procjenjuju da oko 10.000 sezonskih radnika trenutno nema zasnovan radni odnos, a računali su na zapošljavanje u turizmu, te su ovom situacijom jednako pogođeni, bez socijalne sigurnosti i s neizvjesnošću kada će moći započeti s radom.

Stoga za radnike predviđene za rad u sezoni s kojima je poslodavac dogovorio zapošljavanje, a realizirat će ga s većom odgodom, predlažu uvođenje naknade za čekanje na posao u visini od 70 posto prosječne plaće u Hrvatskoj te proširenje mjere Stalni sezonac na sve koji su trebali biti zaposleni za razdoblje čekanja na zaposlenje od 1. travnja i dalje.


Našu bogatu ponudu poslova za turizam i ugositeljstvo pogledajte OVDJE.


Cijeli članak dostupan na: privredni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 17.03.2020.