Tri minimalca na teret države?

Tri minimalca na teret države?

Od ponedjeljka 23. ožujka Zavod za zapošljavanje primat će zahtjeve tvrtki za isplatu minimalne plaće, piše vecernji.hr.

Detalji vezani uz isplatu minimalne plaće još nisu poznati, dok će se produljenje prava na primanja za stalno zaposlene sezonske radnike u turizmu primijeniti na ljude koji se već nalaze u sustavu.

Od početka ove godine minimalna plaća iznosi 3250 kuna neto, a dosad su pomoć države za isplatu minimalca koristile jedino pojedine tvrtke iz drvne, tekstilne i obućarske industrije.

Isplata minimalca na račun države neće biti linearna nego će se ipak propisati određeni uvjeti, pa će tvrtke morati dokumentirati da neće otpuštati radnike ili da im je došlo do pada prihoda. Pravo na isplatu minimalca odnosilo bi se i na tvrtke i obrtnike kojima će stožeri ograničiti ili su već ograničili rad.

U igri bi moglo biti 400.000 zaposlenih. Sve će se prijave predavati preko interneta. Neslužbeno, za početak, pogođene tvrtke mogle bi računati na tri minimalne plaće, isplate bi bile bespovratne, a vrijeme će pokazati hoće li tri mjeseca biti dovoljno. Na državnu pomoć u isplati minimalca moći će računati i tvrtke koje su zaposlile invalidne osobe.

Porezna uprava i Ministarstvo financija također će popratnim pravilnicima propisati kriterije prema kojima će tvrtke moći zatražiti korištenje prava prvo na tromjesečnu odgodu plaćanja javnih davanja, a moguće i na dodatne tri. Država svaki mjesec ubire desetak milijardi kuna poreza i socijalnih doprinosa, no ne postoje precizni podaci koliko će poduzetnika tražiti tromjesečni moratorij na njihovo plaćanje.

U svakom slučaju, odgode će se mjeriti milijardama kuna. Gradovi i općine također privremeno obustavljaju naplatu nekih obveza poput komunalnih naknada, najma, troška vrtića za razdoblje dok ga djeca ne pohađaju i slično.

Ministar financija Zdravko Marić procjenjuje da bi jamstva države, odgode javnih davanja, nove kreditne linije koje će se osigurati te reprogrami postojećih obveza mogli dosegnuti 30 milijardi kuna, piše vecernji.hr.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 19.03.2020.