Trgovci: Od ove krize oporavljat ćemo se pet godina

Trgovci: Od ove krize oporavljat ćemo se pet godina

Udruženje trgovine HGK analiziralo je aktualno stanje i problematiku u sektoru, dok je potpredsjednik HGK za trgovinu Josip Zaher iznio podatke o prometu u trgovini za prošli mjesec, gdje se bilježi pad od 25 posto.

"Javnost mora znati da je trgovina podnijela veliki teret ove krize na svojim leđima, imali su enormne troškove, a nisu podizali ni marže ni cijene. To je pomoglo svim građanima u ovoj krizi", istaknuo je Zaher.

Predsjednik Udruženja trgovine HGK Ivica Katavić istaknuo je kako su prošli teška dva mjeseca, koji su pratili problemi u poslovanju, od inspekcija i skraćenog radnog vremena do ograničenog ulaska u trgovine.

"No, uspjeli smo održati glavu iznad vode“, rekao je Katavić, istaknuvši da su mjere koje su napravile najveću štetu skraćeno radno vrijeme i e-propusnice.

"Ukidanjem tih restrikcija stanje se bitno promijenilo. Početkom travnja bilo je najteže, ali s obzirom na sve okolnosti moramo biti zadovoljni. A zadovoljni smo i s komunikacijom s HGK koja je bila na dispoziciji", dodao je Katavić.

Direktor Lonie Drago Munjiza govorio je o velikoj razlici u padu prihoda između pojedinih članica trgovina, tako Ultragros broji 28 članica i imali su velike razlike u padu prometa. Na otocima je u trgovinama u tri tjedna travnja promet pao za čak 50 posto, ostalim članicama Grupe 10 do 20 posto.

"Tvrtke od manjih formata imaju rast prometa od 10 posto. Kontinentalne članice s manjim formatima su imale sreću u nesreću, ali globalno možemo reći da je riječ o stagnaciji“, naglasio je Munjiza.

Predsjednik Uprave Konzuma Slavko Ledić rekao je kako su najviše padali veliki formati trgovina.

"Ključan potez bio je produljenje radnog vremena, čak bitnije od nedjelje.  Najvažnije nam je bilo da se produlji radno vrijeme i da možemo isplatiti plaće“, pojasnio je Ledić.

Cijeli članak pročitajte na privredni.hr

Srijeda, 06.05.2020. / P.hr/I.G., privredni.hr