Trebate li imati isti poduzetnički duh i biti požrtvovni kao i Vaši šefovi?

Trebate li imati isti poduzetnički duh i biti požrtvovni kao i Vaši šefovi?

Američki poduzetnik i spisatelj Gary Vaynerchuk nedavno je podigao prašinu jer je na blogu i društvenim mrežama istaknuo da ne očekuje da njegovi zaposlenici rade jednako kao on. Uz to je naglasio da poduzetnički duh zaposlenika ne treba biti jednak poduzetnicima. Upitali smo naše poduzetnice kakve one zaposlenike odabiru i što od njih očekuju.

„Ne zahtijevam od svojih zaposlenika da rade jednako kao ja. To nije njihov biznis”, napisao je Gary Vaynerchuk.

Kakva ambicija zaposlenika treba biti?

Poduzetnici trebaju imati realna očekivanja

Poslovna savjetnica, autorica i osnivačica Business Cafea Kristina Ercegović istaknula je da je Gary u potpunosti u pravu. No, često čuje da poduzetnici smatraju da nema radnog vremena i da zaposlenici to trebaju znati. “Kao poduzetnici moramo biti realni u očekivanjima, nama je naš biznis kao naša beba, način života, identitet, našim je radnicima jedan u nizu radnih mjesta i to je ok. Možemo od njih očekivati posvećenost i učinkovitost na poslu, ali u vrijeme radnog vremena”, rekla je Kristina Ercegović

“Oni prodaju svoje kompetencije i vrijeme za novac. Mi za provedeno vrijeme u svojoj firmi imamo plaću, a za preuzeti rizik naša je nagrada profit”, objasnila je Kristina. “Dakle, normalno je da se naši radnici isključe iza svog radnog vremena.”

Kad dođu krizne i neočekivane situacije Kristina Ercegović očekuje da će zaposlenici s njom tražiti rješenje problema. No, primijetila je mnogi šefovi zaborave pohvaliti svoje radnike i da su šefovi obično razlog odlaska. “Kad na intervjuima pitam zbog čega želite promijeniti radno mjesto uvijek su isti odgovori – loši odnosi u timu, nemam mogućnost napretka, moje ideje se ne slušaju i moj kreativni potencijal nije dovoljno iskorišten”, istaknula je Kristina.

“Ljudi na vodećim položajima trebaju biti proaktivni, ali i na najnižima. Smatram da je važno da se poštuju ljudi, da smo svjesni da naša najveća imovina naši zaposlenici i naš odnos s njima”, rekla je Ercegović, dodajući:

"Kao i u svakom odnosu treba vidjeti što je potrebno drugoj strani i to joj pružiti."

Svakom zaposleniku prema zaslugama

Sandra Stojak je osnivačica i izvršna direktorica tvrtke Ciklopea koja pruža usluge prevođenja, lokalizacije i savjetovanja. Smatra da ambicija zaposlenika ne može biti veća od ambicije poduzetnika, odnosno ne očekuje i ne zahtijeva od svojih zaposlenika ono što sama nije spremna napraviti. “Od njih očekujem da u svojim oblastima i sukladno svojim ovlastima primjenjuju i njeguju vrijednosti koje komuniciram vlastitim primjerom. Dakle ne jednako, ali svakako sukladno prihvaćenim i dogovorenim poslovnim obvezama”, rekla je Sandra.

Isto tako, Sandra smatra da je nerealno očekivati da svi zaposlenici imaju jednaki poduzetnički duh. “No, treba očekivati stručnost, profesionalnost, proaktivnost, zalaganje i lojalnost”, rekla je.

Za vođenje firme smatra da su neizbježni i dragocjeni kvalitetni ljudski odnosi, prema prinicipu meritokracije i supsidijarnosti. “Svi zaposlenici trebaju razumjeti strateški smjer kompanije i nastojati što bolje i savjesnije izvršavati svoje poslovne zadaće u okviru svojih kompetencija i odgovornosti koje su im dodijeljene na temelju strategije i organizacije kompanije, bez zalaženja u oblasti koje su izvan njihovih odgovornosti”, istaknula je Sandra.

Zaposlenici koji ste ističu imaju jak poduzetnički duh

Ivana Matić je osnivačica i direktorica Women in Adria koja ističe zašto je važno da zaposlenici imaju poduzetnički duh. “Inače jako volim Gary-a, ali se oko ovoga ne slažem u potpunosti s njim. Naime, poduzetnički duh ne postoji samo u tvrtkama koje su osnovale osobe koje ju i vode, nego postoji i u kompanijama koje vode osobe koje su ‘samo” menadžeri ili direktori”, istaknula je Ivana.

Kako je Ivana stvorila mrežu poduzetnica i žena s korporativnim karijerama, ističe da takva ambicija kod zaposlenika postoji, čak i u javnom sektoru. Ona ih naziva “the zaposlenicima”. “Oni koji na posao gledaju ‘koliko sam plaćen, toliko vremena ulažem’ su zaposlenici i to je u redu, to također treba poštovati. Vjerujem da je i Gary u top menadžement u svojoj firmi promovirao the zaposlenike. Jer ako nije, otići će mu i pokrenuti svoj biznis kao i većina nas koji smo sad poduzetnici.”

Ostatak pročitajte na womeninadria.com

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 13.08.2020.