'Trebam isplatiti plaće, a još ne znam što je s PDV-om, doprinosima...'

'Trebam isplatiti plaće, a još ne znam što je s PDV-om, doprinosima...'

"Mi još ne znamo ništa. Trebao bih isplatiti plaće konobarima i kuharima, a ne znam isplaćujem li bruto ili neto, što je s doprinosima, što je s PDV-om. Puno se priča o svemu, a nikakve konkretne mjere još nemamo. Nismo u situaciji da možemo čekati. Mjere za ugostitelje trebale su biti donesene prije pet dana"

priča Mario Minder, ugostitelj i vlasnik japanskog restorana Tekka u zagrebačkoj Radničkoj ulici.

Pad od 90 posto

- Od ponedjeljka nam je već posao počeo padati, za 80, možda i 90 posto. Na dostavama nećemo moći živjeti, a ne znam što ćemo ako i to ukinu. Mi nismo pizzerija, nemamo stotinu dostava dnevno, imamo manje od deset. Ali, eto, svi smo tu, čekamo što će biti dalje – govori.

A što dalje? Na pitanje hoće li, kao neki njegovi kolege, opuštati svoje konobare i djelatnike odgovara - “zasad ne”. U njegovom lokalu radi 19 zaposlenika, neki i po deset i više godina. Poslovi su i pune plaće svima sigurne, barem još sljedeći mjesec. Ne osuđuje, ipak, ugostitelje koji su počeli s drastičnim mjerama.

- Otpuštanja su posljedica čiste panike i psihoze. Svako ima neku svoju strategiju, a ja sam se odlučio kockati. Možda se na kraju pokaže da sam bio u krivu i da sam i ja trebao otpuštati. No vlasnici tih restorana ne daju otkaze kako bi namaknuli nešto novaca, oni žele spasiti posao. Otpustit će možda 50 ljudi da bi spasio onih 30 koji ostanu – zauzima se.

Prema njegovim riječima, burza se puni otpuštenim konobarima koji su sada državni problem, a država je to sve mogla spriječiti – samo da su mjere, koje bi umirile ugostitelje, donijeli prije. I polovične bi mjere poslužile.

Otpisati doprinose

Minder se zalaže da bi trebalo otpisati, ne odgoditi, sve doprinose i PDV. Subvencioniranje radnika minimalcem, što je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović u četvrtak najavio, također smatra dobrom mjerom.

Kamion riže

Osim troškova pogona i plaća radnika, Minder ima i troškove zaliha. Upravo mu dolazi kamion s rižom iz Njemačke. Što će biti na granici, također je pitanje koje ga muči. U svakom slučaju, ne smije si dozvoliti da ostane bez zaliha, čak i ako riskira da one propadnu. Što je najcrnji scenarij, pitamo, što ako lokali ostanu zatvoreni do ljeta?

- Nema teorije da izdržimo ovu situaciju tri mjeseca. Ali držat ću posao i svoje dečke dok god mogu. Dignut ću kredit, a imam i stan na moru koji mogu prodati. Ne znam. Evo, ne znam ni hoće li se krediti ugostitelja subvencionirati, ne znamo ništa – žali se.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 23.03.2020. / novac.jutarnji.hr