‘Satnica im je veća od doktorske.‘ Donosimo cjenik njihovih usluga

Tražite osobu za čišćenje stana i apartmana? Sve je poskupjelo, pripremite se na znatno veće cijene

Tražite osobu za čišćenje stana i apartmana? Sve je poskupjelo, pripremite se na znatno veće cijene

”Došle plaće čistačica kao dr., mag. i ing.”, “Pa šta je ovo? Nekad sam cili dan radila za 100 kuna, baš sam se rodila u nevrime...”, “Ako je 100 kuna na sat, to je veća satnica nego u Ameriki” – takvi i slični komentari osvanuli su ispod jednog od aktualnih online oglasa za čišćenje turističkog smještaja, u kojem iznajmljivačica zainteresiranima za sezonski posao čišćenja njezina dvosobnog apartmana u Omišu iskazuje spremnost platiti i 100 kuna po satu za njihov rad.

Stotka po satu za posao čišćenja apartmana čini se više nego primamljivom, smatraju mnoge žene, koje se u ljetnim mjesecima na obali bave tim poslom, često i one zaposlene, koje zbog nedostatnih primanja sezonskim čišćenjem popunjavaju kućni budžet. No, do sada takve satnice nisu bile karakteristične za apartmane na kopnu za čija su čišćenja radnice dobivale od 50 do 70 kuna po satu, nego više na otocima gdje bi u špici sezone redovito ponestajalo radne snage. Plaćalo se kako je diktiralo tržište, pa se, primjerice, usred ljeta, kad se čistačicu koja će pedantno obaviti posao nije moglo pronaći ni za lijek, za sat rada znalo plaćati i više od stotinjak kuna.

Da na tržištu nedostaje radne snage uoči skorašnje sezone svjedoči i niz oglasa u oglasnicima, u kojima se traže radnice za čišćenje apartmana na Jadranu.

Mjesečne plaće od 6000 do 7000 kuna
Nekad su se takvi angažmani lako rješavali “na crno”, no očito su došla druga vremena. Cijene od sjevera do juga su iste – od 50 do 100 kuna po satu, a nerijetko se za poslove čišćenja apartmana u sezoni nude i konkretne, mjesečne plaće. Tako, primjerice, kamp u Rovinju traži više sezonskih radnica za posao čišćenja. U oglasu piše kako su smještaj i topli obrok osigurani, kao i jedan slobodan dan u tjednu te obećana plaća od 6000 kuna.

”Traži se čistačica za apartmane. Blizina Omiša. Hrana i smještaj osigurani. Plaća 7000 kn” – stoji u jednom od aktualnih online oglasa za sezonske poslove u Dalmaciji, pa je očito da se čišćenjem mjesečno može zaraditi i više.

Neki među njima izazivaju žustre Facebook rasprave, bilo da je riječ o cijeni sata posla ili zahtjevima ponuditelja, koji kao uvjet navode iskustvo. “Tražim u Fažani i Štinjanu za čišćenje apartmana preko tjedna i vikenda. Od 60-100 kn/h. Plaćen prijevoz. Ako ste u blizini, javite se. Obavezno s iskustvom čišćenja” – navodi jedan oglas iz Istre, koji je izazvao burne reakcije zbog potonjeg “iskustvenog” uvjeta. Na sam spomen iskustva u čišćenju mnogim se komentatoricama oglasa diže kosa na glavi, no, ipak, puno je i onih koje spomenuti uvjet smatraju poželjnim, zbog čega nerijetko cijela priča na temu “iskustva u čišćenju” završi na prepucavanjima “za” i “protiv”.

’Uvozne’ čistačice ruše cijenu
Neki od poslodavaca, pak, računaju kako će apartmani i vile za čije su održavanje zaduženi biti zasigurno puni pet mjeseci, pa u poslovnim ponudama čistačicama nude posao od 1. svibnja do 1. listopada, plaću od 5500 kuna za osmosatno radno vrijeme plus 40 do 50 kuna po satu plaćen prekovremeni rad, uz osiguran smještaj i prijevoz. Riječ je o dobro znanoj poslovnoj formuli poslodavaca – možda ćete manje zarađivati mjesečno, ali ćete dulje imati posao. Slobodni dani se ne spominju...

”Nije to baš neki novac za posao koji nije nimalo lagan. Evo kod nas na Visu već se počelo tražiti 100 kuna po satu za čišćenje apartmana, lani je to bilo 50-70 kuna. Ali čini se da ovog ljeta neće biti previše zainteresiranih za poslove čišćenja, pa otud i podizanje cijene. Pa na Hvaru već uzimaju 15 eura iliti sto kuna po satu. Nije to ništa čudno, nije lako naći nekoga na otoku za čišćenje tijekom cijele sezone. Jednostavno nema radne snage. Neki nude i sedam, osam tisuća kuna fiksne plaće za taj posao, ali nije baš da sve vrvi od zainteresiranih.

Naravno, plaća ovisi o svemu onome što je potrebno obaviti, dočekuje li osoba koja čisti ujedno i goste, ispraća li ih i sl.”, kaže nam D. J., dugogodišnja iskusna viška čistačica. Sama pronalazi poslove, puno ih je dobila i na preporuku, pa je već zaokružila broj apartmana koje će redovno održavati ovoga ljeta. Više ih je od desetak i ne sumnja kako će odlično zaraditi, ali se i “ubiti” od fizičkog rada po ljetnim žegama.

Ranijih su godina na njezin otok znale dolaziti čistačice iz Srbije, no nikad ih nije smatrala konkurencijom, jer je posla bilo dovoljno za sve.

Ipak, “uvozne čistačice” su za isti posao bile znatno lošije plaćene od nje, ali su imale i osiguran smještaj, a usput i vidjele mora i sunca, s čim gotovo uvijek kalkuliraju njihovi jadranski poslodavci, što inače ne bi ni u ludilu s prosječnim primanjima u Srbiji. Naša viška sugovornica puno očekuje od ove sezone koju iskusni turistički djelatnici, nakon dvogodišnje bitke s koronom, već najavljuju kao pravu povratničku, s brojem turista u maniri one iz 2019. godine.

No, u jedno je sasvim sigurna – ovoga ljeta neće biti lako pronaći ne samo čistačicu nego ni kuhara ni konobara, zbog čega je cijena rada u tim branšama naprosto morala ići uzlazno...

Ostatak vijesti pročitajte na slobodnadalmacija.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 12.04.2022. / slobodnadalmacija.hr