Toni Milun: Ako želimo zadržati kupovnu moć, plaća nam treba rasti za 10 posto

Screenshot: YouTube

Toni Milun: Ako želimo zadržati kupovnu moć, plaća nam treba rasti za 10 posto

Poznati hrvatski matematičar Toni Milun pojasnio je značenje inflacije u praktičnom smislu, koliko ona utječe na kupovnu moć građana i kako se snaći u svemu tome.

U videu profesor matematike Toni Milun objašnjava praktičnu stranu inflacije: "U odnosu na prošlu godinu inflacija je veća od 10 posto. To znači da osobe koje su lani i ove godine imale plaću 7000 kn, danas za tu plaću mogu kupiti u prosjeku ono što su prošle godine mogle za 6300 kn.

Inflacija nije svima jednaka. Osobe koje koriste proizvode na koje je inflacija jače utjecala, koji su više poskupjeli, primjerice gorivo, osoba koja često vozi, njoj je inflacija veća nego nekome tko koristi javni gradski prijevoz koji nije poskupio.

Ako želimo da nam kupovna moć ostane jednaka, onda bi i plaća trebala narasti za ovih 10 posto u odnosu na prošlu godinu. Ako nije narasla 10 posto, malo smo siromašniji", rekao je Milun za N1. Osvrnuo se i na kretanje kamatnih stopa i njihovo moguće povećanje.

"Što se tiče kamatnih stopa, ako osoba ima promjenjivu kamatnu stopu, treba provjeriti uz što je vezana. Govorim za razdoblje od sljedećeg mjeseca. Svi s kamatnom stopom vezanom uz NRS – bez brige, mirni ste zasad. Ali ako je Euribor, pogledajte datum kad se mijenja. Novi anuiteti stižu u srpnju, možda će biti veći, pogotovo ako imate stambeni kredit koji ste nedavno uzeli. Može biti nekoliko stotina kuna veći. Idite u banku, probajte ispregovarati bolje uvjete."

Milun je ipak uvjeren da ćemo prebroditi i ova izazovna vremena, a građanima poručuje: "Možemo svi postati financijski pismeniji. Obrazujte se, danas je to jako bitno."

Izvor: index.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 17.06.2022. / www.index.hr