Tisuće zaposlenih uz pomoć EU fondova

Tisuće zaposlenih uz pomoć EU fondova

Nastavlja se aktivno raditi na razvoju slavonskih županija. Za područje Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem osigurano je ukupno 18,75 milijardi kuna, a u ovoj fazi realizacije projekt je donio posao nekoliko tisuća građana obuhvaćenih različitim mjerama zapošljavanja. Ugovoreno je preko polovice raspoloživog iznosa u vrijednosti 9,7 milijardi kuna, što je rezultiralo s 1 446 gospodarstva i 575 poduzeća koja su primila potporu iz EU fondova.

Na osmoj sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem predstavljeni su podaci i status Projekta Slavonija, Baranja i Srijem u sklopu kojeg je u posljednjih četiri mjeseca ostvaren znatan porast ugovaranja projekata, vrijedan više od milijarde kuna. Tako je, zahvaljujući Projektu, na području Slavonije, Baranje i Srijema 18 778 građana i 8 417 mladih do 29 godina obuhvaćeno mjerama zapošljavanja, 2 903 su novozaposlena i primaju potporu iz EU fondova, a 10 371 građana sudjeluje u programima osposobljavanja, stjecanja vještina i izobrazbe. Također, osigurana su mjesta u studentskim domovima za 1 317 studenata, 2 468 stipendija za učenike i studente te je izgrađeno i obnovljeno 645 kilometara kanalizacijske mreže.

Nastavlja se aktivno raditi na razvoju slavonskih županija, pa će se tako temeljem Ugovora o savjetodavnim uslugama za rast i radna mjesta u Slavoniji, Baranji i Srijemu sa Svjetskom bankom, a sukladno njihovim izvješćima i analizama, izraditi pet projektnih prijedloga koji se mogu financirati u financijskoj perspektivi 2014. – 2020., a podrazumijevaju jačanje izravnih stranih ulaganja, inicijativa za podršku inovacijskom sustavu, učinkovitosti i upravljačkih vještina u tvrtkama, vještina sukladno potrebama tržišta rada te inicijativa za jačanje socijalne uključenosti na tržištu rada.

Više o Projektu Slavonija, Baranja i Srijem: strukturnifondovi.hr/projekt-slavonija-baranja-srijem

Članak je preuzet s poslovni.hr

Srijeda, 24.04.2019. / www.poslovni.hr