Terase su pune, ali ugostitelji ne mogu bez pomoći države: 'Nismo se izvukli iz problema'

Terase su pune, ali ugostitelji ne mogu bez pomoći države: 'Nismo se izvukli iz problema'

Otkako su terase otvorene - tim Dnevnika Nove TV provjerio je koliko se zbog toga povećala potrošnja i tko od toga ima više koristi - država ili ugostitelji.

Terase su pune. No ugostitelji ne trljaju zadovoljno ruke. Šteta koju im je prouzročila zabrana rada, sporo se nadoknađuje.

'12. mjesec, ugostiteljski najjači mjesec, to se neće moći nadoknaditi. Sad isto samo teresa, ne unutra, čim zahladi, u slučaju kiše, onda prometa nema, ali veseli nas bilo što', navodi vlasnik kafića Tomo Ricov.

Prema podacima Porezne uprave, od 1. ožujka do danas u djelatnosti smještaja, pripreme i usluživanja hrane izdan je 3,535.331 fiskalni račun. Samo tjedan dana ranije fiskalizacija je u istom sektoru zabilježila promet od 1,799.840 računa.

Pretvoreno u kune - riječ je o 143,164.438 kuna, odnosno 90,223.124 kuna za tjedan prije. Dakle, broj računa povećao se za 96 %, a iznosa računa za 59 % u odnosu na tjedan prije.

Građani su uživanje u dugom ispijanju kave na terasama kafića jedva dočekali. 'Ovo je nešto što čovjeka veseli', kazao je Ivo. 'Pune su terase, puna je i naša, i sve okolo', kazala je konobarica Estera.

Još su daleko od zarade. Na pitanje novinara o tome na koliko je posto prometa, vlasnik kafića Tomo Ricov odgovara: 'Ovisi o danima, koliko su lijepi dani, ali ajmo reći između 15 i 25 %'.

Dodaje da s tim ne može ni državi platiti ono osnovno što mora, no da mu se isplati jer nije na nuli.

Ništa bolje nije ni u slastičarnicama. 'U prvom lockdownu smo uzeli kredit koji je sad na počeku, nismo ga još ni počeli plaćati, a sad je već drugi lockdown napravio svoju štetu. Uskoro ćemo početi plaćati, a nismo se zaista ni približno još izvukli iz problema', navodi vlasnica slastičarnice Martina Živković.

Godinu i pol će, kažu, pokušavati doći na startnu poziciju s koje bi tek tada mogli početi govoriti i profitu. Za sada, bez pomoći države i dalje ne mogu.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 10.03.2021. / Dnevnik Nove TV