Talijanski vlasnik u nekoć problematičnu željezaru Sisak ulaže svježih 200 milijuna eura

Talijanski vlasnik u nekoć problematičnu željezaru Sisak ulaže svježih 200 milijuna eura

ABS nam je potvrdio da se kreće u gradnju nove valjaonice željeza.

Nekoć problematičnu hrvatsku željezaru u Sisku uskoro očekuje velika investicija vrijedna čak 200 milijuna eura. Vijest o tome objavljena je ovih dana u talijanskim medijima, koji prenose da je izvršni odbor ABS grupe, u čijem je vlasništvu ABS Sisak, odobrio investicijski program kompanije vrijedan ukupno 400 milijuna eura, a dio uključuje i gradnju nove valjaonice željeza u Sisku.

Iz talijanske kompanije je najavljeno da je riječ o velikom i revolucionarnom projektu, svojevrsnoj prekretnici u proizvodnji čelika, koji će uz tehnološki iskorak imati velik značaj u kontekstu energetske tranzicije. Nova tehnologija taljenja čelika ‘Danieli Digital Melter’ trebala bi omogućiti izravnu uporabu obnovljivih izvora energije, a prema najavama, umjesto konvencionalne električne peći koristit će se solarnu energiju, postavljanjem 160 tisuća četvornih metara solarnih panela, što će ABS učiniti i predvodnikom u proizvodnji zelenog čelika. Iz talijanske metalurške kompanije, koja je u vlasništvu talijanskog industrijskog diva grupacije Danieli, otkrivaju da će taj ambiciozni projekt biti realiziran kroz tri godine.

U veliki ulagački pothvat ABS-a Danieli se odlučio ući reagirajući na nagli porast potražnje za čelikom u Europi, te velikih promjena na svjetskom tržištu čelika, koje su se počele osjećati i prije rata u Ukrajini, ali je s njim došlo do potpunog preokreta i povratka proizvodnje čelika u zemlje EU i SAD. Danieli godinama potiče aktivnosti istraživanja i razvijanja proizvodnje tzv. zelenog čelika, kroz smanjenje ugljika, pa i pripremi uporabe vodika u proizvodnji, a u ABS su posljednjih godina investirali u modernizaciju proizvodnje preko milijardu eura, čemu će se sada pridodati i najavljenih 400 milijuna eura.

To neće biti i prve investicije u sisačku “jedinicu” ABS-a, u kojemu o konkretnom ulaganju u novu valjaonicu zasad ne otkrivaju detalje, jer je, kako kažu, tek pokrenuta izrada studije izvedivosti, a predviđena je gradnja nove valjaonice koja će poboljšati proizvodnost željezare.

Cijeli članak pročitajte na poslovni.hr

Srijeda, 27.04.2022. / Marija Brnić, poslovni.hr