‘Svijet neoporezivih primitaka je divljina. Trebalo je ići na povećanje osobnog odbitka jer bi time rastao standard svima’

‘Svijet neoporezivih primitaka je divljina. Trebalo je ići na povećanje osobnog odbitka jer bi time rastao standard svima’

Vlada predstavila mjere teške 21 milijardu kuna. Tko će snositi teret operacije i koliki je efekt na financije?

Na zahtjeve javnosti da reagira na višemjesečno divljanje inflacije, Vlada je u četvrtak predstavila plan mjera “za mirnu i predvidivu jesen i zimu” za zaštitu kućanstva i gospodarstva. Težak je 21 milijardu kuna, izdašnih 6,3 posto BDP-a.

Borba s inflacijom, kako ju Banski dvori vide, suštinski počiva na limitiranju cijena električne i toplinske energije do travnja iduće godine te ‘zamrzavanju’ cijena pojedinih prehrambenih proizvoda.

Povrh toga, lepezu mjera čine intervencije u neoporezive primitke, subvencije i naknade ugroženim skupinama građana, poticanje ulaganja u obnovljive izvore energije, dok bi poduzetničku svakodnevicu uz manji pritisak računa za energente, trebale olakšati 3,8 milijardi kuna kreditnih injekcija za borbu s krizom i jamstva razvojne banke od 3,1 milijarda. Reakcije na Vladin paket su, očekivano, podijeljene.

S ciljem zaštite građana, gospodarstva, društva ponovo idemo sa snažnom intervencijom. Vlada donosi snažan, pravedan i sveobuhvatan program kojim osigurava standard građana, čuva funkciju javnih ustanova i zadržava visok rast gospodarstva”, rekao je premijer Andrej Plenković ističući je u usporedbi s europskim zemljama bitno veći.

Odgovora o tome tko će snositi teret izdašnih intervencija, kao niti koliki će biti njihov efekt na sliku javnih financija, ne računajući nejasne obrise najavljenog poreza na ekstraprofite pojedinih kompanija, zasad nema. “To je načelo pravednosti. Nije vrijeme prekomjerne dobiti, moralno je sada neprihvatljiva”, poručio je šef Vlade.

Cijeli članak pročitajte na poslovni.hr

Ponedjeljak, 12.09.2022. / Ana Blašković, poslovni.hr