Sve su veći problemi u gospodarstvu za vrijeme karantene

screenshot: Dnevnik

Sve su veći problemi u gospodarstvu za vrijeme karantene

Sve su veći problemi u gospodarstvu za vrijeme karantene. Mnogi ono što proizvedu ne mogu prodati jer su na snazi restrikcije. U danima i tjednima koji dolaze morat će odlučiti hoće li tisuće radnika poslati na odmor ili na burzu.

Hrvatska je trideset dana od restrikcija potpuno zamrla, promet sve govori. Kuda god pogled seže, sve je pusto. Pred Bjelovarom promet je zamro. Uvenule su i maćuhice u stakleniku. Vlasnik opskrbljuje tržište od Bjelovara do Dubrovnika, no ne zadugo.

"Mi jednostavno više nemamo vremena, tri tjedna je maksimum, onda sve vene, sve je za baciti", govori nam Jurica Ravenščak.

Stotine tisuća sadnica njegove radnice svaki dan zalijevaju, ali vremena je sve manje. A takvih je priča na tisuće. "Neke su procjene da je tisuću cvjećara obuhvaćeno direktno plus radnici i kooperanti, i dolazimo do velikog broja koji su na izdisaju", objašnjava Jurica.

Angelina Gajner u plasteniku je odgojila djecu i prehranila obitelj. "Petnaest godina, dakle cijeli život. Da, tu sam odrasla i moja djeca i školovala se", tvrdi. No iako joj sve visi o koncu, obožava rad u plasteniku. "Znate, kad odem doma, jedva čekam da se vratim, ipak je u radu je spas."

Radnica Kristina Burcar kaže da je nepopravljivi optimist: "Bit će sve u redu, ne gubim nadu." Gazda, kao i većina u zemlji, od jutra do mraka mijenja raspoloženja. "Posljedice će biti lakše i financijske i psihološke, mi se nećemo predati", objašnjava Jurica.

Roba stoji u skladištu, kupaca nema

Dvadesetak kilometar dalje, u Đurđevcu, skladišta građevinskog materijala su puna, a nemaju ga kome prodati. Sve je zatvoreno. Radnicima u pogonu cure zadnji sati. "Što se tiče ostalih sektora koji ne rade od kuće, oni mogu raditi još ovaj tjedan, a onda ćemo napuniti skladište i poslati ljude na odmor, ali neće dobiti otkaz", dodaje Željko Pecek.

Žbuka, glazura, ljepila za fasade ne mogu do kupca. Željko Pecek iza sebe ima šest tvrtki koje je izgradio. Preživio je dvije kriza, ali brojke koje obuhvaćaju ovu su goleme. "Ukupno će oko pet tisuća obitelji biti zahvaćeno ovim mjerama", tvrdi.

Valentina Posavec, Zagrepčanka udana za Podravca, u laboratoriju radi najzahtjevniji posao. "Mi smo majstori, doktori za žbuke." Posao ima, samo joj fale roditelji u Zagrebu. "Snalazimo se u ovim novim tehnologijama, Skype i tako. Mama i tata sve su savladali", govori nam.

Njezinim muškim kolegama neki rituali ipak nedostaju. "Da, stres je, nisi slobodan, moraš se dezinficirati, sve to. Nema alkohola, prije se išlo na piće, a sada ništa, prvo ruke", kaže nam Mirko Lukić. Najmlađi radnici znaju što će poslije korone. "Prvo ću ići u birtiju i malo se podružiti. Malo puno", zaključio je sa smijehom.

Osim sunca na nebu hrvatska svjetlo još uvijek ne vidi.

Članak preuzet s portala dnevnik.hr gdje možete vidjeti i video prilog.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 20.04.2020. / dnevnik.hr