Sve je više zaposlenih umirovljenika, a Ministarstvo najavljuje posebni portal za ponudu poslova

Sve je više zaposlenih umirovljenika, a Ministarstvo najavljuje posebni portal za ponudu poslova

Zbog loše financijske situacije i stalnog povećanja cijena proizvoda i energenata, mnogi umirovljenici i u mirovini moraju raditi. Doduše, neki od njih rade i zbog velike želje za sudjelovanjem na tržištu rada.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje sa zaključnim danom 31. kolovoza čak je 23.640 korisnika mirovine bilo zaposleno na pola radnog vremena, od toga 8.207 žena i 15.433 muškarca. Kako bi se olakšao pronalazak posla radi se i novi portal s ponudom poslova upravo za umirovljenike.

U samo dva mjeseca, odnosno od 30. lipnja do 31. kolovoza broj zaposlenih umirovljenika se povećao za 807. S obzirom na konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o mirovinskom osiguranju, čime je predviđeno i povećanje mirovinskog faktora za izračun mirovine onima koji ostaju raditi nakon 65. godine, može se očekivati još veći broj zaposlenih umirovljenika.

Gdje se najčešće zapošljavaju umirovljenici?

Iako se najviše umirovljenika zapošljava u trgovinama, postoje i drugi sektori koji su im vrlo zanimljivi. Iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike otkrili su nam o kojim se sve djelatnostima radi.

– Najčešće, njih nešto više od četiri tisuće se zapošljavaju u području trgovine na veliko i na malo, zatim u znanstvenim i tehničkim djelatnostima njih nešto više od tri tisuće te u prerađivačkoj industriji gotovo tri tisuće umirovljenika. Također, zastupljeni su i u građevinarstvu, njih oko 2,4 tisuće i u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima njih 2,5 tisuće, naglasili su iz Ministarstva.

Koji je cilj novog portala ponude poslova?

Iz Ministarstva rada su nam otkrili i detalje o novom portalu koji će omogućiti prikaz svih informacija vezanih uz ponudu poslova na jednom mjestu. Ove će informacije biti lako dostupne na jednom mjestu umirovljenicima, ali i poslodavcima. Moći će se tražiti poslovi na puno i do polovice punog radnog vremena, kao i oglašavati i pretraživati poslove, a imati će i pomoć u procesu prijave kroz podršku savjetnika za zapošljavanje koji će pomagati u pisanju životopisa i povezivanju sa slobodnim radnim mjestima.

Osim portala, cijeli projekt “Aktivni u mirovini” pruža podršku umirovljenicima kako bi se što bolje uključili u društvu.

– Cilj projekta je poticanje poslodavaca na zapošljavanje umirovljenika kao i aktivacija radne snage koja želi i može raditi, a nalazi se među umirovljenicima koji će se tako lakše vratiti u svijet rada, kroz daljnje učenje, osobni razvoj, socijalne kontakte i zadržavanje aktivnijeg stila života, a zbog ranijeg iskustva mogu značajno pridonijeti i učenju mladih u prilagodbi poslu i radnom mjestu.

Portal je nastao uz potporu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. U promociji zapošljavanja umirovljenika bit će uključeni i Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska obrtnička komora.

Izvor: mirovina.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 07.10.2022. / www.mirovina.hr