'Svaki radnik bi trebao umjesto NETO dobiti BRUTO plaću i njome sam raspolagati’

'Svaki radnik bi trebao umjesto NETO dobiti BRUTO plaću i njome sam raspolagati’

Većina zaposlenih u Hrvatskoj nije svjesna koliko im država uzima od bruto plaće za zdravstveno i mirovinsko osiguranje.

Kad se u Hrvatskoj govori o plaćama, najčešće se govori o neto iznosu, odnosno o cifri koja radnicima svakog mjeseca sjedne na račun.

U isto vrijeme isti ti radnici, kad trebaju u bolnicu, na preglede čekaju dugo (ponekad i godinama) ili su prisiljeni platiti privatniku te tako od iste plaće za zdravstvo izdvajaju dvostruko.

Što se mirovina tiče, postojeće radnike čeka neizvjesna budućnost. Upitno je hoće li ih uopće primati jednom kad odu u mirovinu ili ako ostane sve kako je sada. Vjerojatnost je da će im mirovine biti mizerne iako su godinama za njih izdvajali od plaća.

Stalno slušamo floskule o besplatnom zdravstvu iako za njega itekako plaćamo iz bruto iznosa, a građani opet, u dosta slučajeva, ne dobiju potrebnu uslugu.

 

Upravo zato ekonomski analitičar i financijski savjetnik Andrej Grubišić zagovara ideju da ljudi dobiju slobodu da sami odluče kako bi se taj novac, koji im država oduzima od plaće, potrošio.

Novinare portala Index.hr je zanimalo je li uopće nešto takvo izvedivo kod nas. Mogu li stanovnici naše zemlje očekivati da će ikad sami raspolagati vlastitim novcem?

'To bi se svakako moglo realizirati, sad iz bruta idu dvije namjenske uplate za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, a iz općih poreza poput PDV-a financiramo ostalu potrošnju, uključujući i obrazovanje. Trebali bismo imati slobodu kako bismo sami odlučili koliko ćemo iz bruta uplaćivati za mirovinu, a ne da nam država uzme novac pa odredi gdje će se to i ako uplaćivati. Istovremeno mi nemamo kontrolu nad tim novcem, a država pak nema nikakvu odgovornost ako stvari ne budu dobro funkcionirale', rekao je Grubišić za Index.

Cijeli članak dostupan na: Index.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 04.05.2021.