Svaki Hrvat je tijekom pandemije potrošio 7 i pol tisuća kuna manje nego u normalno vrijeme. Jeste li stvarno nešto uštedjeli?

Svaki Hrvat je tijekom pandemije potrošio 7 i pol tisuća kuna manje nego u normalno vrijeme. Jeste li stvarno nešto uštedjeli?

Od pojave koronavirusa u Hrvatskoj, odnosno u posljednjih godinu dana građani Hrvatske potrošili su na svakodnevnu kupnju ili odlaske u kafiće i restorane gotovo 30 milijardi kuna manje nego što bi to učinili da nema epidemije.

Prema podacima porezne uprave u razdoblju od 24. veljače prošle godine do 14. veljače ove godine vrijednost fiskaliziranih računa bila je 163,8 milijardi kuna, što je točno 29,9 milijardi kuna manje nego u razdoblju od 24. veljače 2019. do 13. veljače 2020. godine. Pad je to vrijednosti računa od 15,5 posto u odnosu 12 mjeseci koji su prethodili epidemiji. Koronavirus donio je Hrvatima prisilnu štednju od 30 milijardi kuna, što je oko sedam posto BDP-a. To bi značilo da je svaki stanovnik Hrvatske, pa čak i bebe, u prosjeku u tih gotovo 12 mjeseci potrošio sedam i pol tisuća kuna manje. Ali to znači i da se za isto toliko smanjila zaradu u trgovinama, kafićima, restoranima ali i ostalim uslugama koje su u sustavu fiskalizacije.

Najgore je prošao sektor spremanja i usluživanja hrane i smještaja, gdje se promet gotovo prepolovio. S 27,4 milijarde kuna koliko se skupilo u 12 mjeseci koji su prethodili k epidemiji pao je na 14 milijardi kuna od početka epidemije do 14, veljače ove godine. U isto vrijeme u trgovini na malo i veliko pad prometa je manji, 7,2 posto, ali i tu je izgubljeno 9,2 milijarde kuna.

Što se tiče najnovijih kretanja, podaci porezne uprave otkrivaju da je prošli tjedan u sustavu fiskalizacije broj računa smanjen za 17 posto u odnosu na isti tjedan prošle godine, dok je njihov iznos manji za pet posto. Ukupna vrijednost fiskaliziranih računa u proteklom je tjednu bila 3,03 milijarde kuna, što je za 147,5 milijuna kuna ili pet posto manje nego u istom razdoblju prošle godine.

U trgovini je pad dva posto, no puno gore je prošlo ugostiteljstvo i turizam, koji su lani u drugom tjednu veljače nesmetano radili. Vrijednost računa u ugostiteljstvu i turizmu je u proteklom tjednu smanjena za 69 posto u odnosu na isti lanjski tjedan...

Ovu i slične vijesti pronađite na novilist.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 16.02.2021. / novilist.hr