Svaka čast: Unatoč teškoj godini tvrtka Končar udvostručila neto dobit

Svaka čast: Unatoč teškoj godini tvrtka Končar udvostručila neto dobit

Grupa Končar u prošloj je godini ostvarila ukupne konsolidirane prihode u iznosu od gotovo 3,2 milijarde kuna, što je za 6,8 posto više nego 2019. godine, dok je neto dobit i više nego udvostručena i iznosi 115,2 milijuna kuna, pokazuje u srijedu objavljeno poslovno izvješće Končara. 

'Unatoč brojnim negativnim utjecajima koje je pandemija prouzročila (rast cijena sirovina i usluga prijevoza, otežano ugovaranje novih poslova zbog zabrane i ograničavanja putovanja) grupa Končar je u 2020. godini ostvarila dobre rezultate i u najvećoj mjeri ostvarila zadane planove. Uz predanost svojih zaposlenika, kompanija je potvrdila da je dovoljno agilna i sposobna prilagoditi se nepredviđenim i izvanrednim situacijama', ističe predsjednik Uprave Končar Elektroindustrije Gordan Kolak u komentaru izvješća objavljenog na Zagrebačkoj burzi, kojeg prenosi Večernji list.

Po podacima iz tog izvješća, ukupni konsolidirani prihodi grupe Končar u prošloj su godini iznosili 3,19 milijardi kuna i veći su 202,4 milijuna kuna, ili 6,8 posto u odnosu 2019. godinu.

Ukupni rashodi rasli su sporije, za 5,5 posto, na 3,08 milijardi kuna. Dobit prije poreza iznosi 111,2 milijuna kuna i više od dvostruko je veća od ostvarenog u prošloj godini, ističu iz Končara.

Po podacima iz izvješća, neto dobit grupe Končar u prošloj je godini iznosila 115,2 milijuna kuna, što je za 63,1 milijun kuna, ili za čak 121,3 posto više nego u 2019. godini.

'Uz dobre financijske rezultate, Končar je tijekom 2020. godine realizirao brojne poslove na inozemnom ali i domaćem tržištu. Udio izvoza u ukupnim prihodima od prodaje iznosi više od 62 posto od čega dvije trećine u zemlje Europske unije. Upravo to je pokazatelj konkurentnosti proizvoda i rješenja grupe Končar u području energetike i transporta', ističe predsjednik Uprave Končara u komentaru izvješća. 

Među važnim projektima realiziranim i ugovorenim na domaćem tržištu izdvaja primjerice puštanje u rad Sunčane elektrane Vis, koji možda vrijednosno nije toliko značajan za grupu, ali su njegovi ključni elementi i sustavi razvijeni i proizvedeni u Končaru, kao i potpisivanje ugovora s HŽ Putničkim prijevozom (dodatak ugovoru iz 2014. godine, prema kojem će Končar isporučiti još 12 elektromotornih vlakova, a krajem godine i novi ugovor o kupoprodaji 21 elektromotornog vlaka, i to 11 za gradsko-prigradski te 10 za regionalni promet).


Izvor: Večernji list

 

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 25.02.2021.