Studentici ukinuli stipendiju zbog rada preko student servisa

Studentici ukinuli stipendiju zbog rada preko student servisa

“Da sam ovo znala, sjedila bih kod kuće. No i lani sam radila, a to nije bila prepreka”, kaže sada bivša stipendistica Zaklade.

Studentica iz Osijeka neugodno se iznenadila kada je saznala da je ostala bez stipendije za tekuću akademsku godinu, a sve zbog toga što su u Zakladi 'Srce grada Osijeka' ove godine odlučili u imovinski cenzus ubaciti i zaradu od studentskog rada.

Jedan od uvjeta je da prosječni mjesečni prihod ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu zajedničkog kućanstva ne prelazi iznos od 2000 kuna i da prosječni mjesečni prihod po članu zajedničkog kućanstva obitelji ili djeteta iz te obitelji u posljednja tri mjeseca prije podnošenja prijave za stipendiju ne prelazi iznos od 2000 kuna.

Kako piše Glas Slavonije, Zaklada u uvjetima natječaja nije jasno naglasila da u imovinski cenzus spada i zarada od studentskog rada. Studentica, čiji su podaci poznati redakciji Glasa Slavonije, neznatno je premašila navedeni imovinski cenzus, a koji bi bez njezina studentskog prihoda inače iznosio oko 1600 kuna po članu kućanstva.

Ona je zbog toga ostala bez 18 tisuća kuna stipendije. Radom je, kaže, željela olakšati situaciju roditeljima.

“Radila sam kao studentica i prošle godine, međutim, tada sam dobila stipendiju. Ovakvim se kriterijima studente potiče na nerad, a njihove roditelje također kažnjava za to što su odgojili marljivu djecu”, smatra studentica.

Romano Kristić, Upravitelj Zaklade i pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo, ne slaže se s njom.

“Napisali smo točno što treba priložiti. Potvrdu Porezne uprave o prihodima za posljednja tri mjeseca i potvrdu o prihodima za 2018. godinu. Računa se ukupni prihod kućanstva, a prihod je prihod, zna se što sve ulazi u prihod koji evidentira Porezna uprava” poručuje pročelnik Kristić.

Članak u cijelosti pročitajte u Glasu Slavonije.

Petak, 13.12.2019. / www.glas-slavonije.hr