Stručno osposobljavanje je ukinuto, zamjenjuje ga pripravništvo

Stručno osposobljavanje je ukinuto, zamjenjuje ga pripravništvo

Od 1. siječnja 2020. godine ukinuta je mjera stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa (SOR). Kako su pojasnili iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), mjera je ukinuta zbog promjena na tržištu rada, piše portal srednja.hr.

Naglasak u davanju potpora za zapošljavanje u 2020. bit će stavljen na mjeru pripravništva, pa pojašnjavamo koji su uvjeti korištenja ove mjere.

Mjera pripravništva će mladima omogućiti zapošljavanje uz sklapanje ugovora o radu. Zapošljavanjem uz pripravništvo mladi će imati ‘ekonomsku i socijalnu sigurnost’. Korisnici  SOR-a primaju novčanu pomoć i primjerice, nemaju pravo na plaćeno bolovanje, dok korisnici pripravništva primaju plaću sukladno razini obrazovanja i složenosti poslova koje obavljaju.

Za razliku od stručnog osposobljavanja, pripravništvo mogu koristiti i stariji od 30 godina, a mjera traje jednako, 12 mjeseci. Osobe koje žele koristiti pripravništvo moraju biti u evidenciji nezaposlenih, ali nema ograničenja na minimalno 30 dana, kao što je to slučaj kod stručnog osposobljavanja.


Ostatak članka pročitajte na: srednja.hr.

Priča

pričajte nam priču


Dojavite nam svoju karijernu priču i inspirirajte druge
Želite se pohvaliti, imate zanimljivu priču za koju smatrate da bi javnost trebala čuti? Svoje materijale (fotografije, snimke, tekst…) možete slati na našu email adresu:
marketing@posao.hr ili putem poruke na Facebooku.

Utorak, 21.01.2020.