Stručnjak poručuje: Vladine mjere za ekonomiju su užas

Stručnjak poručuje: Vladine mjere za ekonomiju su užas

Ministarstvo gospodarstva jučer je objavilo mjere za pomoć gospodarstvu. Mjere se uglavnom sastoje od reprograma kredita i davanja novčane pomoći određenim sektorima, piše index.hr.

Financijski stručnjak Andrej Grubišić iz konzultantske tvrtke “Grubišić i partneri” u razgovoru za Index analizirao je mjere Ministarstva gospodarstva te je istaknuo da nije dobro da se određenim sektorima dijeli novac, smatra da je to nepošteno, već predlaže značajno rezanje poreza. Smatra da bi to pomoglo da lakše prebrode krizu. 

Grubišić: Treba smanjiti poreze, a ne jednome uzimati da bi drugome dao

"Dio tih mjera odnosi se na davanje novca određenim poduzetnicima. Mislim da je to loše, nepošteno i jako selektivno. Imat ćemo situaciju da neki državni birokrat procjenjuje tko bi trebao dobiti novac, a tko ne bi trebao. Treba imati na umu da novac koji država nekome da, nekom drugom je uzela", započeo je Grubišić.

“Moj prijedlog je da se ekonomiji pomogne kroz veliko reduciranje poreza. Kao prvo, trebalo bi ukinuti plaćanje predujmova poreza na dobit. Osim toga, porez na dobit trebalo bi smanjiti na 12 posto za sve poduzetnike, uključujući i velike, s retroaktivnom primjenom na 2019. godinu. Preko noći treba smanjiti sve trošarine i posebne poreze za 30 posto.", navodi financijski stručnjak u razgovoru za Index.

"Također, svima treba omogućiti rad preko paušalnog obrta. Ovo što se tvrdi da oni ‘zloupotrebljavaju’ zakon, to nema veze sa zdravom pameću. Zakon se ne zloupotrebljava, jer ili imaš postupanje po zakonu ili nije u skladu sa zakonom, kako mogu zloupotrebljavati zakon?


Ostatak članka pročitajte na: index.hr

 

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 18.03.2020.