Strani turisti bježe iz Hrvatske u strahu za svoj posao: Poslodavci im prijete da ih neće primiti natrag ili im platiti dvotjednu karantenu

Strani turisti bježe iz Hrvatske u strahu za svoj posao: Poslodavci im prijete da ih neće primiti natrag ili im platiti dvotjednu karantenu

Poslodavci im prijete da ih neće primiti natrag ili im platiti dvotjednu karantenu

– Naši su se njemački gosti prepali zbog novih mjera u Austriji i pobjegli tri dana ranije iz unaprijed plaćenog apartmana. Čak ih nije bilo briga za lovu... Samo im je bilo važno krenuti kući.

Čim pročitaju kako nešto više nije sigurno, zavlada panika, gledaju što prije zbrisati – kazao je za Slobodnu Dalmaciju jedan stobrečki iznajmljivač nakon što su jedan od njegovih apartmana prošle subote iznenada napustili gosti iz Njemačke.

Čuvši kako Austrija uvodi restrikcije za povratnike iz Hrvatske tako su se i pojedini Nijemci, u strahu od gužvi i čekanja na granici, proteklog vikenda pridružili tisućama austrijskih državljana.

U ponedjeljak od ponoći je za austrijske povratnike iz Hrvatske stupilo na snagu pravilo o obaveznom predočenju negativnog PCR testa koji ne smije biti stariji od 72 sata. Ukoliko ga nemaju moraju se testirati u roku od 48 sati i otići u karantenu dok rezultati ne budu dostupni.

Koliko državljana Austrije još uvijek provodi godišnji odmor u Hrvatskoj njihove vlasti ne mogu procijeniti, ali su odlučne u provođenju aktualnih mjera, pa čak sklone i poduzimanju dodatnih provjera pri ulasku u zemlju, ipak svjesni činjenice kako "ne mogu na granicu staviti poligraf". U pojedinim slučajevima mogu zatražiti i precizne podatke o ovdašnjem gradu ili hotelu u kojemu su se odmarali austrijski putnici.

– Austrijanci na granici rade besplatne testove. Svi austrijski državljani koji žele doći u Hrvatsku mogu to mirno činiti ukoliko smatraju da putuju u sigurnu destinaciju, jer će im pri povratku Austrija napraviti test. Isto vrijedi i u Bergamu u Italiji, gdje je također organizirana tampon zona. Rade se besplatni testovi čiji su rezultati poznati za 15 minuta – kaže Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajednice obiteljskog turizma HGK.
Ističe kako u slučaju austrijskih državljana, ali i drugih EU zemalja poput Njemačke, koji žele putovati na odmor u Hrvatsku, trenutno postoji puno veći problem od straha od aktualnih restrikcija pri povratku u matičnu zemlju.

– Jako puno poslodavaca prijeti svojim zaposlenicima ukoliko putuju u države koje su proglašene crvenim zonama. Kažu im kako ih neće primiti natrag na posao ili im neće platiti vrijeme provedeno u dvotjednoj karanteni. Isto tako im zdravstvena osiguranja ne pokrivaju eventualne troškove, ne samo za koronu nego navodno bilo što što im se dogodi u zemlji koja je u crvenoj zoni – govori Nimac Kalcina.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen iz Slobodne Dalmacije.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 19.08.2020. / slobodnadalmacija.hr