Što znači uspješno voditi sebe i druge?

Što znači uspješno voditi sebe i druge?

Izjave poput “Lako je biti lider, dođeš do najviše funkcije i samo delegiraš” ili “Oni gore naređuju, dok oni dolje rade“, govore upravo o tome što znači loše voditi druge i ne biti lider. Mnogi smatraju kako je lako biti „gore“ i voditi druge, timove, kompanije. Međutim, kada bi to bilo toliko jednostavno, onda bi svatko mogao biti uspješan vođa i lider.

Kako kvalitetno voditi druge?

Dobar lider prije svega treba biti svjestan kako je on primjer onima koji ga slijede te treba sam činiti ono što traži od drugih. Često se događa kako članovi tima spontano i nesvjesno počinju imitirati i reflektirati ponašanje, razmišljanje, uvjerenja i stavove lidera. Stoga, kada postoji problem u timu, organizaciji ili zajednici, prvo treba usmjeriti pogled ka lideru, njegovom ponašanju i načinu vođenja. Vrlo često tu nailazimo na problem. Nije bez veze uzrečica kako riba često smrdi od glave. Identificiramo li problem u vođenju, trebamo ga krenuti rješavati u samom izvoru nastanka i tek kasnije se baviti ljudima na nižim razinama odlučivanja.

Ono što se u praksi često zanemaruje je kriterij odgovornosti. To je nužan preduvjet uspješnog ostvarenja ciljeva i rezultata, ali i stjecanja poštovanja od strane ljudi koje vodite. Stoga, ne bojte se biti iskreni i otvoreni, priznati svoje greške i truditi se iz njih svakodnevno učiti. Dobar lider zasluge uspjeha tima pripisuje timu, a teret pogrešaka uspravno nosi na svojim leđima. Dobar lider prema van štiti svoje ljude, a prema unutra jasno daje povratnu informaciju svakom članu tima i zajedno s njime radi na njegovom napretku. Osim svega toga, dobar lider treba biti sposoban zadržati mir i stabilnost u stresnim situacijama te svoje odluke donositi prema načelu pravednosti i poštenja.

 

Kreiranje ravnoteže između kvalitetnih rezultata i kvalitetnih odnosa

 

U zadržavanju unutarnjeg mira mogu vam pomoći tehnike disanja, meditacija i mindfullness. Dok dosljednost u pravednosti i poštenju leži u osvještavanju vaših vrijednosti i uvjerenja. Predlažemo vam da si uzmete 10-tak minuta i zapišete 5 vrijednosti na temelju kojih želite voditi sebe i druge ljude. Nakon što ste ih zapisali pratite ih i ocjenjujte se od 1 do 5 kako biste saznali živite li ono što govorite i vodite li u skladu s vlastitim integritetom.

 

Uspješno vođenje, između ostalog, pretpostavlja i kreiranje jasne vizije, misije i strategije. Isto tako važan je dobar balans između orijentacije na postizanje rezultata i orijentacije na održavanje kvalitetnih odnosa. Ako se previše orijentirate na rezultat te zanemarite odnos s ljudima koje vodite, u konačnici nećete imati rezultat. S druge strane, ukoliko se previše bavite odnosima, a zanemarite ciljeve i rezultate, nećete imati rezultat, ali dugoročno niti zadržati kvalitetne odnose.

 

Najbolji lideri su oni koji znaju pravilno balansirati svojim vremenom između orijentacije na odnos i rezultat. Čarobna formula ni omjeri u ovom slučaju ne postoje jer je svaka kompanija i svaki tim drugačiji.

Vijest je prenesena s portala womeninadria.com

Ponedjeljak, 16.09.2019.