Što se prvo otvara? Objavljena je radna verzija kako će izgledati popuštanje mjera u Hrvatskoj

Što se prvo otvara? Objavljena je radna verzija kako će izgledati popuštanje mjera u Hrvatskoj

Stručnjaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo napravili su radnu verziju Strategije za prilagodbu mjera te su je podijelili u tri faze, a Hrvatska polako ulazi u drugu.

Dnevnik Nove TV doznaje detalje strategije koju su predložili epidemiolozi.

U prvoj fazi, koja je iza nas, otkrivali su se novi slučajevi, povećavao se broj testiranih, nabavljala se zaštitna oprema. Donesene su i stroge mjere: trgovine su radile skraćeno, neke su zatvorene, ukinut je javni promet, zatvorene su škole, vrtići, fakulteti, te otkazana javna događanja.

Da bismo došli u drugu fazu, potrebno je nekoliko dana imati pad slučajeva. Važno je i da bolnice nisu prenatrpane, tj. da su spremne pružiti skrb svima kojima je potrebna hospitalizacija, ali i da možemo obaviti i velik broj testiranja. Vidimo da se ovih dana testira i više od 1500 uzoraka na dan.

U toj fazi u škole i vrtiće djeca bi se postupno trebali vratiti, krenulo bi se s nastavom za niže razrede. I tu treba osigurati fizičku udaljenost, redovito dezifincirati učionice, prati ruke, a posebno treba pripaziti na nastavnike i učenike koji pripadaju rizičnim skupinama ili žive s nekim tko je u toj skupini. Oni na početku ne bi sudjelovali na nastavi.

Na početku ove druge faze može se uspostaviti i međugradski promet, ali i tu treba paziti na fizičku udaljenost. To znači da, primjerice, u autobusu može biti ograničen broj putnika.

Trgovine bi se otvarale prema važnosti za funkcioranje društva, ali sigurno ne sve odjednom. Tako bi se i radno vrijeme postupno produljivalo, prvo malim trgovinama. I dalje ćemo čekati u redu na kupovinu jer u ovoj drugoj fazi ostaje ograničen broj kupaca. Naravno s dezifincijesima na ulasku u trgovinu.

Od ostalih uslužnih djelatnosti, prvo se otvaraju one koje ne zahtijevaju fizički kontakt i nisu ugostiteljske, uz uvjet da mogu osigurati fizičku udaljenost među korisnicima.

Vjenčanja i pogrebi moći će se održavati. Prvo će biti ogrančeni na 10, a zatim i 30 ljudi. Postupno bi se taj broj povećavao, ali uz uvjet fizičke udaljenosti.

Policija još uvijek upozorava građane koji su vani u grupi većoj od petero ljudi, no to bi se povećavalo na 10, a naknadno i na više, pod uvjetom da ne počne rapidno rasti broj zaraženih.

Povratak u normalu donijet će nam treća faza. Tada bi se ukinula ograničenja u društvenim okupljanjima, ali razmak ostaje kao pravilo. Uslužne djelatnosti koje uključuju fizički kontakt imat će dodatno propisana pravila, a morali bi voditi evidenciju o strankama kako bi ih mogli kontaktirati ako dođe do zaraze.

Granice ćemo u toj trećoj fazi postupno prelaziti bez ograničenja, ali moguće da se i dalje ograniče ulasci u Hrvatsku osoba koje stižu iz zemalja koje, primjerice, imaju veći broj zaraženih, piše Dnevnik Nove TV.

U trećoj fazi fakulteti, odnosno visokobrazovne ustanove, bi potpuno otvorile svoja vrata, nakon što se pokaže da otvaranje škola i vrtića nije dovelo do pogoršanja epidemiološke situacije.

Točni datumi ipak ovise o tome kakva će biti epidemiološka slika. Ovo je radna verzija koju su pisali stručnjaci, a sigurno će se morati i uskladiti s razvojem epidemije.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 22.04.2020.