Što sa nezaposlenima? 'Imamo dio radnika koji nemaju pravo na naknadu'

Što sa nezaposlenima? 'Imamo dio radnika koji nemaju pravo na naknadu'

Samo u prvih osam dana travnja bez posla je u Hrvatskoj ostalo više od 9000 radnika, a broj nezaposlenih prešao je 151.000, alarmantni su podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Predrag Bejaković iz Instituta za javne financije strahuje da je poplava novonezaposlenih koja je zapljusnula burzu rada tek početak.

Bejaković pak smatra kako bi trebalo olakšati poziciju ljudi koji zbog koronakrize ostaju bez posla. Naknade za nezaposlene su male, ali, dodaje, u skladu su s mogućnostima države i bolje su nego da ih uopće nema.

No, kako znatan broj nezaposlenih ne ostvaruje pravo na novčanu naknadu s burze rada, a ona je i ograničenog vijeka trajanja, Bejaković predlaže da i Hrvatska, po uzoru na druge zemlje, uvede pomoć za vrijeme nezaposlenosti, na koju bi pravo imali oni koji ne primaju naknadu.

- Tu bi se radilo o malom iznosu, 100 do 150 eura, koji bi ljudima ipak olakšao pokrivanje barem najosnovnijih životnih troškova - zaključuje Bejaković.


Izvor: Jutarnji list

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 10.04.2020.