Stižu plaće po novom obračunu, dio građana nezadovoljan: 'Očekivali smo veće povišice'

Stižu plaće po novom obračunu, dio građana nezadovoljan: 'Očekivali smo veće povišice'

Mnogi roditelji ostali su iznenađeni kada su na platnim listama vidjeli da su koeficijenti za djecu drugačiji iako je osobni odbitak nešto veći, no to pri izračunu poreza na neto plaćama do tisuću eura iznosi tek koji euro

Počele su stizati plaće po novom poreznom obračunu koji je stupio na snagu od 1. siječnja ove godine, no mnogi su građani nezadovoljni s povećanjem. Poreznom reformom Vlada je povećala osnovni osobni odbitak s 530 na 560 eura, kao i odbitke za djecu, ali je ispod radara prošlo to da su sada drugačiji koeficijenti na osobne odbitke za uzdržavane članove obitelji, među kojima su i djeca pa je to zbunilo mnoge građane. Tako je od ove godine koeficijent za osobni odbitak za prvo dijete 0,5, a lani je bio 0,7. Za drugo dijete koeficijent je sada 0,7, a lani je bio 1, za treće je 1 dok je prošle godine bio 1,4. To je važno za znati ako preko internetskih kalkulatora računate koliku bi povišicu mogli dobiti.

Građani koji su nam se javili međutim to nisu znali pa su na internetskim izračunima plaća za prvo dijete ukucavali koeficijent od 0,7 i zbog toga su očekivali da će dobiti veću povišicu, odnosno da će si izbiti više poreza s plaće. Međutim, to je bilo krivo jer se sada koeficijenti obračunavaju izravno na osobni odbitak, a ne kao prošle godine na osnovicu osobnog odbitka pa su se zbog toga promijenili.

Kada se sve to uzme u obzir, roditelji koji su na sebi imali jedno dijete, a neto plaću manju od 1000 eura, dobili su vrlo malo povećanje.

– Živim u Osijeku gdje je ukinut prirez. Supruga i ja imamo dvoje djece, a prvo dijete na mojoj je poreznoj kartici. Na plaći za studeni prirez je iznosio 5,58 eura, a ukupno sam platio 38,14 eura poreza i prireza. Na plaći za prosinac nema više prireza već samo porez i za njega su mi skinuli 27,34 eura. Dakle, dobio sam povišicu od 10,8 eura. Ne znam stvarno kakva je to reforma, svi se u firmi čude platnim listama i ne mogu vjerovati jer svi koji imaju djecu očekivali su da će više dobiti – ispričao nam je jedan 40-godišnji Osječanin, inače zaposlenik u javnoj službi. Da je koeficijent za prvo dijete ostao na 0,7, dobio bi povećanje od 32 eura.

– Tome smo se svi nadali, zato sam toliko razočaran. Stalno se govorilo o povećanju osobnog odbitka, no nitko nije rekao da će biti manji koeficijenti – dodao je jer se iznenadio kako je dobio manje od onoga što je računao na internetskim kalkulatorima za izračun plaće.

Cijeli članak pročitajte na: vecernji.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 11.01.2024. / www.vecernji.hr