Stiže novi model upisa u prve razrede, roditelji neće sami prijavljivati dijete

Foto: DepositPhotos

Stiže novi model upisa u prve razrede, roditelji neće sami prijavljivati dijete

Ove godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja odabralo je Zadarsku županiju za provedbu pilot-projekta novog modela prijave učenika za upis u prvi razred osnovne škole, a od sljedeće godine isti će model biti primijenjen u cijeloj Republici Hrvatskoj, stoji u priopćenju Zadarske županije, piše Srednja.hr.

Kako objašnjavaju, novost je ta da roditelji neće trebati sami prijavljivati dijete za upis u prvi razred, nego će dijete biti raspoređeno u školu prema upisnom području, u najbližu školu djetetovu prebivalištu odnosno boravištu. No dijete neće nužno trebati pohađati školu koju je odredio sustav ako to roditeljima ne odgovara, ističu iz Zadarske županije.

– Podsjetimo, dosadašnji proces upisa učenika u prve razrede osnovnih škola imao je tri glavna koraka. Prvi korak je bio tzv. predupis kada su roditelji sami prijavljivali dijete u školu koja odgovara upisnom području škole ili u neku drugu školu koju su sami htjeli odabrati. Fizički su morali dolazili u školu ili na druge načine, ovisno o tome je li škola omogućila prijavu djeteta elektronskim putem. Drugi korak bio je testiranje učenika, a treći korak bio je sam upis. Drugi i treći korak ostaju isti kao i do sada, što znači da će roditelji i dalje sami odlučivati o tome u koju će školu dijete upisati, ako se ne narušava optimalan ustroj rada škole i ne onemogućuje upis školskim obveznicima upis u školu kojoj pripadaju prema upisnom području , istaknuo je pročelnik UO za obrazovanje, kulturu i sport Ivan Šimunić.

Ovu i slične vijesti potražite na Poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 03.02.2023. / Poslovni dnevnik