Stiže li kraj nedjeljnom šopingu? Poslodavci i sindikati imaju prijedloge

Stiže li kraj nedjeljnom šopingu? Poslodavci i sindikati imaju prijedloge

Poslodavci i sami priznaju kako sve teže dolaze do radnika, a radna nedjelja u tome im zasigurno ne pomaže.

Sindikati i poslodavci imaju prijedloge kako regulirati rad trgovina nedjeljom Iako među sobom nisu jedinstveni, svjesni su da radna nedjelja sektor trgovine čini neprivlačnim pa su predložili mjere kojima to žele promijeniti.

I jedni i drugi predlažu da se trgovine zatvore nedjeljom, ali uz neke razlike u provođenju novog pravila, javlja Dnevnik.hr.

"Da se ograniči broj nedjelja koje bi se radilo, ili da se radnicima mora garantirati broj nedjelja slobodnih tijekom mjeseca. Jedan je od prijedloga čak i da bi rad nedjeljom trebalo platiti nekoliko puta više" iznosi svoju ideju Martin Evačić iz Udruge trgovina HUP.

Podršku je dobio od sindikata trgovine, pa tako Zlatica Štulić iz Sindikata trgovine hrvatske ističe da su radnici oni koji žele da se nedjeljom ne radi.

"Imamo podršku javnosti, jer 80 posto građana su za to da se nedjeljom ne radi, a imamo sada i podršku velikog broja poslodavaca", dodala je Štulić.

Poslodavci i sami priznaju kako sve teže dolaze do radnika, a radna nedjelja u tome im zasigurno ne pomaže.

"Oni to percipiraju kao radne uvjete i ako se radi nedjeljom, pogotovo kao i svaki radni dan, smatraju da je to loše", tvrdi član upravnog odbora Lonie d.d Drago Munjiza.

Njegov kolega iz Peveca, Marin Štenglin, objašnjava da su ljudi često spremni promijeniti posao čak i kada im to onemogućuje povećanje plaća, jer radije biraju mogućnost da nedjeljom ostanu kod kuće sa svojima.

Sada trgovci o neradnoj nedjelji mogu odlučiti sami, ali ipak žele da to učini država.

"Svatko tko bi prestao raditi nedjeljom riskira da mu se promet prelije na ostale trgovce", ističe rizik promjene Evačić.

Preuzeto sa poslovni.hr

Srijeda, 27.11.2019. / poslovni.hr