Stiže i pomoć za novinare

Stiže i pomoć za novinare

Ministarstvo kulture objavilo je odluku mjerama pomoći honorarnim medijskim djelatnicima kojima je zbog epidemije bolesti COVID-19 otkazana suradnja odnosno onemogućeno redovno djelovanje.

Potpora je namijenjena:

  1. Honorarnim medijskim djelatnicima (slobodni novinari, fotografi, urednici, snimatelji) koji mogu dokazati da im je zbog posebnih okolnosti uvjetovanih koronavirusom onemogućeno ili bitno otežano obavljanje profesionalne djelatnosti isplatit će se potpora u skladu s točkom 49. Zaključka Vlade Republike Hrvatske o mjerama pomoći gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa od 17. ožujka 2020. godine.
  2. Pravo na potporu ostvaruje se temeljem ispunjene Prijave kojim se evidentiraju osnovni kriteriji za ostvarivanje prava na potporu: opći podaci, status te dokazi o utjecaju epidemije koronavirusa na obavljanje honorarne medijske djelatnosti, prikupljeni financijski podatci o poslovanju honorarnih medijskih djelatnika.

Ovo je socijalna mjera kojom se honorarnim medijskim djelatnicima pruža pomoć uslijed epidemije uslijed epidemije koronovirusa.

Isplata potpore honorarnim medijskim djelatnicima obavljat će se prema utvrđenim uvjetima za dodjelu potpore iz izreke ove Odluke, na obrascima koji su dostupni na mrežnim stranicama Agencije www.aem.hr .

Na obrascima se utvrđuju opći podaci, status te dokazi o utjecaju epidemije koronavirusa na obavljanje honorarne medijske djelatnosti.

Podnositelji ispunjavaju obrasce i prilažu isprave kojima dokazuju pravno odlučne činjenice za isplatu potpore; da im je zbog epidemije bolesti COVID-19 otkazana suradnja odnosno onemogućeno redovno djelovanje u razdoblju na koje se potpora odnosi.

Isplate ovise prvenstveno o mogućnostima i priljevu sredstava iz Državnog proračuna i shodno tome podložne su revidiranju.

Podnositelji prijave koji ostvare pravo na potporu obavijest će dobiti na adresu elektroničke pošte, a lista svih odobrenih potpora objavit će se na mrežnim stranicama Agencije.

Više na linku.

Sindikat novinara i Hrvatsko novinarsko društvo od početka krize upozoravaju i predlažu mjere pomoći za spas novinarstva.

Naime, novinarstvo, koje se još nije oporavilo ni od negativnih posljedica zadnje globalne krize, pogođeno je novom. Gubitak radnih mjesta i smanjenja primanja već su počela. Oni bi na kraju mogli dovesti do pada profesionalnog izvještavanja u medijima te bi Hrvatska za godinu dana mogla imati medijski problem koji će biti prepoznat na razini Europske unije, kao što su to danas medijski sustavi diljem Balkana. Anketa provedena u prvim danima krize pokazala je slijedeće:

  • čak 28,7 % slobodnih novinara, freelancera i honorarnih suradnika ostalo je bez ikakvog angažmana u hrvatskim medijima, 26,2 % ih je izgubilo većinu angažmana, a kod njih 15,9 % se angažman prepolovio; samo 15 % zadržalo je svoje angažmane (anketa HND-a i SNH provedena od 6. do 8. travnja 2020. među članstvom – novinarkama i novinarima koji u hrvatskim medijima rade kao vanjski suradnici)
  • otkazana je suradnja većini stalnih honorarnih suradnika Hrvatske radiotelevizije
  • otkazana je suradnja većini stalnih honorarnih suradnika HANZA medije
  • za 50 % srezane su plaće u Glasu Istre
  • smanjena su primanja u Novom listu
  • smanjena su primanja na HRT-u (odluke donesene bez socijalnog dijaloga)
  • smanjena su primanja u HANZA grupi
  • nakladnici neprofitnih medija očekuju gubitak izvora financiranja u sljedećih godinu dana, pri čemu čak 54 % njih procjenjuje da će taj gubitak biti veći od 50 % (prema anketi koju je HND proveo od 6. do 8. travnja 2020. među nakladnicima neprofitnih medija).

Kako bi se izbjegla interventna otpuštanja novinarki i novinara te svih ostalih medijskih radnika zbog krize uzrokovane koronavirusom tražili smo da se Vladine mjere za očuvanje solventnosti i zaposlenosti hitno prošire i primijene na sve medije. Zahtijevali smo da Vlada donese kratkoročne i dugoročne mjere potpore za novinarstvo i medije.  Ovo je prvi korak pomoći onima koji su najugroženiji i koji su ostali bez prihoda i bez posla.

Ovu i slične vijesti pronađite na ictbusiness.info

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 26.05.2020. / ictbusiness.info