Stipendiranje učenika i studenata: porezna pravila i olakšice za poslodavce

Stipendiranje učenika i studenata: porezna pravila i olakšice za poslodavce

Poslodavci koji žele pružiti potporu potencijalnim zaposlenicima u sustavu obrazovanja, ali i oni koji imaju programe društveno odgovornog poslovanja, često stipendiraju učenike i studente. Tako se natječaji ili pozivi obično raspisuju početkom učeničke, odnosno akademske godine. Zato u ovom pregledu donosimo odgovore na ključna pitanja vezana uz stipendiranje studenata, odnosno stipendiranje učenika.

Kada se stipendije i potpore za školovanje mogu neoporezivo isplatiti?

Prema Pravilniku o porezu na dohodak, moguće je neoporezivo isplaćivati stipendije u iznosu do 1.750,00 kn mjesečno za vrijeme redovitog školovanja u osnovnoj i srednjoj školi. U istom je iznosu moguće neoporezivo isplatiti stipendije i redovnim studentima.

Koliki je maksimalan neoporezivi iznos za stipendiranje studenata putem javnih natječaja?

Kod javnih natječaja, taj je iznos znatno viši. Naime, mjesečno je moguće neoporezivo isplaćivati iznos do 4.000,00 kn studentima za izvrsna postignuća u znanju i u ocjenama na sveučilištima. Uvjet je da su za dodjelu stipendija izabrani na javnim natječajima, kojima mogu pristupiti svi studenti pod jednakim uvjetima.

Što ako se učeniku ili redovitom studentu isplati stipendija iznad 1.750,00 kn, odnosno 4.000,00 kn u slučaju javnog natječaja?

Stipendiranje studenata ili učenika iznad propisanog neoporezivog iznosa smatralo bi se drugim dohotkom primatelja. Isplatitelj bi na nju trebao obračunati porez na dohodak i prirez.

Isplatitelji stipendije nije obvezan obračunati doprinose ako prije početka isplate stipendije zaključe s primateljem stipendije ugovor u pisanom obliku ili odluku kojim se primatelju utvrđuje pravo na stipendiju.

Kako se dokazuje status redovitog učenika ili studenta?

Na početku godine za svaku školsku tj. akademsku godinu student treba dostaviti isplatitelju potvrdu škole, odnosno visokog učilišta, o redovitom statusu.

Koju dodatnu dokumentaciju redoviti student treba dostaviti kako bi je isplatitelj stipendije mogao neoporezivo isplatiti?

Student je obvezan prije isplate dostaviti isplatitelju vjerodostojnu ispravu ili pisanu izjavu o tome prima li stipendiju od drugih isplatitelja.

Pronađite više informacija i pouzdanog partnera za usluge računovodstva na brojevi.hr.

Utorak, 24.09.2019.