Stara Vlaška postaje pješačka zona! Otvorenje će biti 28. svibnja

Stara Vlaška postaje pješačka zona! Otvorenje će biti 28. svibnja

Zagrebački dogradonačelnik Luka Korlaet prezentirao je na današnjoj koferenciji za novinare projekt pretvaranja Stare Vlaške u pješačku zonu.

"Jako nam je drago da možemo najaviti nešto što smo najavljivali još u našem programu i što nam je kao upravi vrlo bitno, a to je da se odmaknemo od autocentričnog grada i od fokusa na automobil i da razvijamo druge oblike prometa i omogućavamo druge oblike prometa kao što su biciklistički promet ili pješački promet i u tome smislu bih vam danas volio prezentirati prvu dionicu proširenja pješačke zone koju ova uprava misli u narednim godinama itekako provoditi", rekao je na početku.

Radi se o svima dobro znanom komadu Stare Vlaške između Draškovićeve i Palmotićeve ulice.

"To je prostor zakrčen automobilima s ukupno 20 parkirnih mjesta, što onih običnih ‘bijelih’, što povlaštenih, što za osobe s invaliditetom i tranzitni promet automobila koji dolazi sa sjevera iz ulice Ribnjak i koji skreću u Vlašku ulicu prema istoku. Ulica koja zaista nije bogzna kako ugodna ni reprezentativna želimo to promijeniti na način da ju zatvorimo i pretvorimo u pješačku zonu. Ako to može Barcelona sa svojom zonom smirenog prometa unutar tzv. superblokova i ako to može nama puno bliža Ljubljana onda valjda možemo i mi. Danas bih prezentaciju prezentirao kroz tri dijela. Prvi dio tiče se inicijative koja je dovela do akcije, u drugom dijelu prezentirat ću vam projekt i reći nešto o scenariju otvorenja koje je planirano za 28.5. u 10:30 sati", najavio je Korlaet.

Kaže da je inicijativa za pješačku zonu došla je iz njihovog programa, iz stava da je Zagreb autocentrični grad i da to treba mijenjati, da treba razvijati druge oblike prometa i prijevoza, druge mogućnosti kretanja kroz grad.

"Grad mora postati dostupniji svima, ne samo automobilima, ne smije biti primat na automobilu. To je bilo zapisano u našem programu. Isto tako pojavile su se i neke druge inicijative koje su također bile inline s ovom našom, a to je npr. inicijativa koju je godinama gurala udruga 1postozagrad. U duhu svih tih inicijativa odlučili smo Staru Vlašku pretvoriti u prvi dio pješačke zone nakon dugo vremena koji bi se pretvorio u pješačku zonu. U tom smislu pozvali smo nekoliko arhitektonskih ureda da daju svoje ponude, javila su se četiri i među njima smo izabrali dansko-hrvatsku kombinaciju – kopenhagenski ured Healthy Sistems i njihovog zagrebačkog partnera Studio II, i dogovorili s njima projekt privremenog redizajna Stare Vlaške kao pješačke zone. Za sva trajnija rješenja morat će biti poduzet javni urbanističko-hortikulturalni natječaj", rekao je Korlaet.

Izvor: www.zagreb.info

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 11.05.2022. / www.zagreb.info