Splitske školarce oduševio STEM kombi

Splitske školarce oduševio STEM kombi

Strast prema STEM-u najlakše se razvija stjecanjem znanja iz njegovih područja kroz osobno iskustvo. Potvrdili su to učenici Osnovne škole Ravne njive – Neslanovac iz Splita koji su sudjelovali u radionicama održanima pomoću opreme iz STEM kombija. Dvjesto se učenika pod vodstvom STEM ambasadora uključilo u istraživanje svojeg okoliša te upoznavanje uređaja i alata kojima se koriste pravi znanstvenici.

Djeci želimo omogućiti ne samo da uređaje poput digitalne lupe, durbina i stetoskopa znaju prepoznati s fotografija, nego da se okušaju u njihovu korištenju. Možda ih baš radionice poput ovih potaknu da jednoga dana postanu prirodoslovci, liječnici ili nešto drugo za što će im koristiti znanje i vještine iz STEM područja. Školarci su s posebnim uzbuđenjem proučavali podvodni i zračni dron, no marljivi su bili i u zadacima poput lovljenja kukaca te istraživanja značajki vode i tla“, kazala je Katarina Horvat,stručna suradnica – edukatorica u udruzi Bioteka.

Učitelji i nastavnici iz Osnovne škole Ravne njive – Neslanovac radionice smatraju vrijednom dogradnjom obrazovnog kurikula. Ta je škola među vodećima u Splitsko-dalmatinskoj županiji u poticanju djece na bavljenje STEM područjima.

Pored dodatne nastave u školi na razne načine potičemo djecu na bavljenje matematikom, kemijom, biologijom, fizikom i informatikom. Oni najbolji idu na natjecanja. Izuzetno smo ponosni na njihove uspjehe na županijskoj i državnoj razini. Profesori se danas suočavaju s izazovima kako djecu motivirati na bavljenje područjima za koja se znanje i vještine ne mogu steći preko noći. Zahvaljujući suvremenoj tehnologiji dio djece smatra da se do svega može doći jednim klikom i da je sjedenje za knjigom gubitak vremena. Kroz radionice ih možemo potaknuti da znanje stječu rješavanjem nekog problema“, rekla je Gabrijela Šitum, profesorica matematike i informatike u Osnovnoj školi Ravne njive – Neslanovac koja s kolegom Markom Višićem radi i u Centru izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije. U svaki od programa Centra među kojima su prirodoslovlje, matematika te nove tehnologije i informatika, iz svake se generacije s područja Županije upisuje četrdesetak učenika.

STEM kombi obilazi Hrvatsku kako bi se što više djece i odraslih građana upoznalo s važnošću STEM područja za našu svakodnevicu, ali i budućnost. Krenuo je iz Zagreba. Prošli je tjedan bio u Karlovcu i Sisku, a ovaj u Dubrovniku i Splitu.

Tijekom te njegove turneje u STEM će aktivnosti biti uključeno 10.000 građana među kojima je 4.000 djece.

STEM kombi napravljen je u sklopu projekta „Razvoj mreže STEM ambasadora“.

Razvoj mreže STEM ambasadora“projekt je jačanja kapaciteta, znanja i vještina te međusektorske suradnje organizacija civilnog društva i obrazovnih institucija za provedbu programa popularizacije STEM-a u Hrvatskoj. Provodi ga udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti Bioteka u suradnji s Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu te udrugama Astronomsko društvo Višnjan, FabLabhr.NET i DOOR. Projekt ukupne vrijednosti 2.829.663,79 kn sufinancirala je s 2.405.214,22 kn Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, što čini 85 % ukupne vrijednosti projekta, a 15 % ukupne vrijednosti (424.449,57 kn) sufinancirano je iz Državnog proračuna.

Splitske školarce oduševio STEM kombi

Splitske školarce oduševio STEM kombi

Splitske školarce oduševio STEM kombi

Splitske školarce oduševio STEM kombi

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 02.05.2023.