Split: u županiji više od 47 tisuća nezaposlenih

Krajem rujna ove godine pri Područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje evidentirano je ukupno 47.542 nezaposlenih osoba, što je za 299 osoba ili 0,48 posto više nego u kolovozu ove godine, a za 1,07 posto manje nego u rujnu 2001.

Istaknuo je to na današnjoj konferenciji za novinare Pročelnik splitskog Ureda Nebojša Polić, dodajući da se na području Splitsko-Dalmatinske županije osjeća blagi pad nezaposlenost, s laganim i optimističkim rastom zapošljavanja, iako je to još uvijek daleko od normalnih uvjeta na tržištu rada.

Razlog većeg broja nezaposlenih u odnosu na kolovoz Polić je objasnio vraćanjem ljudi na Zavod nakon sezonskog zapošljavanja, dodajući da općine Brač, Hvar i Makarska još uvijek bilježe visok stupanj sezonske zaposlenosti jer je u tim područjima vidljivo da turistička sezona još traje.

U prvih devet mjeseci na području Županije zaposlene su 16.464 osobe, što je za 9,6 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U proteklih mjesec dana sa evidencije Zavoda zaposlilo se 1538 osoba. Prema kvalifikacijskoj strukturi najviše je zaposleno kvalificiranih i visokokvalificiranih radnika (35,3 posto), a prema područjima djelatnosti najviše je osoba pronašlo posao u trgovini na veliko i malo (23,7 posto). Tijekom rujna zaposleno je i 94 hrvatskih branitelja, što je manje nego u kolovozu kada je zaposleno 136 branitelja.

U rujnu su evidentirane 2.753 novoprijavljene osobe, što je više u odnosu na kolovoz za gotovo 32 posto.

Najveći broj nezaposlenih osoba prema stručnoj spremi odnosi se na kvalificirane i visokokvalificirane osobe 37,6 posto, dok je prema dobnoj strukturi najveći udio nezaposlenih u dobi od 25 do 29 godina, njih 16,4 posto.

Korisnika novčane naknade krajem rujna evidentirano je 9.714, što je 20,5 posto od ukupnog broja nezaposlenih.

Hina

Petak, 11.10.2002.