Smanjenje PDV-a moglo bi dovesti do većih plaća i privući domaće radnike da se vrate

Smanjenje PDV-a moglo bi dovesti do većih plaća i privući domaće radnike da se vrate

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije u Puli je kritički progovorilo o daljnjem povećanju kvota za uvoz radne snage u turizmu iako su svjesni da tih radnika itekako i dalje nedostaje. Predsjednica tog sindikata Marina Cvitić smatra da bi hrvatska Vlada prije svega trebala zaustaviti odlazak hrvatskog radništva u inozemstvo i one koji su otišli bi trebala vratiti povoljnim poslovnim prilikama i dobrim plaćama. Inače, čitav smisao hrvatskog turizma se gubi, smatra ona.

- Alarmantan je podatak da je 500.000 radno aktivnih radnika odselilo iz Hrvatske. Taj trend se nastavlja, a Vlada RH  ne čini ništa da se zaustavi raseljavanje hrvatskih građana. U isto vrijeme uvozimo strane radnike. Vlasnici turističkih kompanija, ali ne samo turističkih, jer sve smo prodali što nismo uništili, su u pravilu stranci, radnici su stranci, profit odlazi u strane države, plaće odlaze u strane države, zakone i pravila nam postavlja EU… Postavlja se pitanje da li nama treba država ako imamo sve manje hrvatskih građana; sav višak novaca izlazi iz Hrvatske, a normativne akte nam donosi EU? Čemu, pita se Cvitić. Upozorava da strana radna snaga koja je došla ovog ljeta raditi u hrvatskom turizmu nije najkvalitetnija te da su često domaći radnici ljuti jer smatraju da oni imaju bolje uvjete.

- Domicilni radnici u pravilu moraju plaćati svoj topili obrok, a onima koji su na smještaju kod poslodavca sve je besplatno: 3 obroka, smještaj, naknada prijevoza iz mjesta stanovanja i povratka, rekreacija. U pravilu prvi se zapošljavaju i rade do kraja sezone, daju im se veće plaće. I zato ne čudi što dolazi do incidenata, ili se situacija zagrijava do usijanja i samo je pitanje kada će eksplodirati. I dok donekle domicilno stanovništvo ima visoki stupanj tolerancije prema hrvatskim radnicima, taj je prag prema stranim radnicima niži. A ako se usput dešava, a dešava se jako često, da se radi o radnicima koji  niti znaju niti žele raditi, već radom na Jadranu vide mogućnost besplatnog ljetovanja, onda ne čudi nezadovoljstvo radnika. Nije dovoljno da ih poslodavci eksploatiraju, već moraju raditi i za one  radnike koji su na broju, a posao ne odrađuju, tvrdi čelnica ovog sindikata.
Smatra da je rješenje smanjenje PDV –a u turizmu na 10 posto. Tada će se, vjeruje, stvoriti uvjeti za veće plaće što bi ponovno moglo privući domaće radnike da se vrate raditi u hrvatski turizam.


Ostatak članka pročitajte na: novac.jutarnji.hr

Petak, 21.06.2019.