Sljedeća recesija uništit će milenijalce

Sljedeća recesija uništit će milenijalce

Trgovinski rat traje. Stope prinosa padaju. Investitori bježe u sigurnost. Globalni rast usporava. Burza pada. Milenijalci su u problemu. Recesije nikad nisu dobre ni za koga. Slabo gospodarstvo znači loše financijske, emocionalne i zdravstvene posljedice za svakoga, od dojenčadi do umirovljenika. Ali sljedeća recesija, ako i kad se počne događati, posebno će teško udariti ozloglašenu generaciju. Za odrasle u dobi od 22 do 38 godina, konačno, posljednja recesija nikad nije zapravo završila, za theatlantic.com piše Annie Lowrey.

Završit će lošije nego roditelji
Milenijalci su ubijeni u padu gospodarstva, preživljavali su tijekom oporavka, a sad su ostali ranjiviji nego starije dobe skupine. Kako se približavaju njihove srednje godine, ne uspijevaju se ubaciti u srednju klasu te će vjerojatno postati prva generacija u modernoj ekonomskoj povijesti koja će završiti lošije nego njihovi roditelji. Sljedeća kriza bi to mogla osigurati, zaustaviti njihove karijere i spustiti plaće baš u trenutku kad milenijalci ulaze u godine u kojima bi trebali najbolje zarađivati.

U posljednjoj krizi, velikoj recesiji koja se događa jednom u stoljeću, bačeni su na neizvjestan ekonomski smjer. Milenijalci su diplomirali usred najlošije situacije na tržištu rada u posljednjih 80 godina. To ne samo da je značilo nekoliko godina visoke nezaposlenosti ili nekoliko godine života u podrumu roditeljske kuće. To je značilo i desetljeće izgubljenih plaća. Generacija dovoljno nesretna da uđe na tržište rada u recesiji pretrpjela je tako značajne gubitke u prihodima da će trebati godine i godine da se oporavi. To su pokazale studije, a sad imamo i konkretne dokaze. Od 2014. godine. milenijalci nisu zarađivali više od Generacije X u istoj dobi te 10 posto manje od Baby Boomera, iako je gospodarstvo kudikamo razvijenije, a zemlja kudikamo bogatija. Milenijalke danas zarađuju manje od žena Generacije X.

Djeca 80-ih i 90-ih godina imala su i ogroman i financijski katastrofalan teret na svojim oslabljenim plaćama, trilijun dolara duga za školovanje. Otprilike četvrtina Generacije X uzela je kredit za sveučilišno obrazovanje, u usporedbi s polovicom milenijalaca. A milenijalci su uzeli dvostruko veći iznos od pripadnika Generacije X. Nije ni čudo, s obzirom na to da su iznosi školarina od 2001. godine porasli za više od 100 posto, čak i nakon što se uračuna inflacija.

Toksična kombinacija
Toksična kombinacija manjih prihoda i većih studentskim kredita, uz dodatak visokih kamata u godinama oporavka, doveo je do toga da su milenijalci isključeni s tržišta nekretnina te su tako izgubili temeljni način da steknu bogatstvo. Stopa vlasništva nad nekretninama u ovoj generacije je osam posto manja nego u Generaciji X ili Baby Boomera u istoj dobi. Medijalna dob kupca kuće porasla je na 46 godina, odnosno na najstariju dob otkako postoje podaci unatrag 40 godina.

Kao rezultat toga, milenijalci nisu mogli profitirati od dramatičnog oporavka cijena stambenog prostora koji se dogodio nakon financijskog kolapsa i krize s ovrhama. Milenijalci su također biti prisiljeni davati milijarde dolara za najam kuća, koji je u mnogim urbanim područjima naglo porastao. To predstavlja najveći generacijski transfer novca od mladih prema starima. Boomeri su vlasnici kuća i sprječavaju lokalnu upravu da više gradi te tako profitiraju od rasta cijena i uzimaju bezbrojne čekove za najamninu od mlađih i siromašnijih obitelji.

Pritisak troškova milenijalcima je također otežao ili onemogućio štednju ili ulaganje. Udio Amerikanaca mlađih od 35 godina koji imaju dionice pao je s 55 posto 2001. godine na 37 posto 2018. godine, dijelom zato što poslodavci rjeđe nude mirovinsku štednju, a dijelom zato što milenijalcima na kraju mjeseca ne preostaje ništa za staviti na stranu. Stručnjaci upozoravaju da cijela jedna generacija ne štedi na odgovarajući način, a dvije trećine milenijalaca nemaju apsolutno ništa na mirovinskoj štednji. To znači da milenijalci nimalo nisu profitirali od višegodišnjeg porasta cijena dionica, kao što su profitirali njihovi roditelji i djedovi.

Milenijalci na papiru vrijede manje od pripadnika starijih generacija i manje od pripadnika starijih generacija kad su bili u njihovoj dobi. Neto imovina prosječnog milenijalskog domaćinstva je 40 posto manja nego što je 2001. godine bila imovina domaćinstva pripadnika Generacije X i 20 posto manja od imovine domaćinstva Baby Boomera na kraju 80-ih godina.

Mogu li milenijalci nadoknaditi izgubljeno?
Možda, ako bi se rast plaća naglo i dramatično ubrzao, urbane jezgre počele graditi milijune novih domova, a Kongres najavio da se brišu studentski dugovi. No financijski stručnjaci smatraju to malo vjerojatnim. Milenijalci su propustili veliki porast vrijednosti imovine koji se dogodio od 2010. do danas, a ekonomisti Federalnih rezervi smatraju da će "porast vrijednosti u bližoj budućnosti biti bitno manji nego što je bio u posljednjem razdoblju". "I dok Baby Boomeri i dalje drže najbolje poslove i većinu stambenog prostora, milenijalci prolaze bitno lošije nego njihovi roditelji. Očekujemo da će samo manjina najboljih u sektorima koji su na cijeni, kao što su tehnologija ili financije, učinkovito prevladati taj nedostatak", zaključila je investicijska banka Credit Suisse...

Ostatk teksta pronađite na linku.

Ponedjeljak, 02.09.2019. / index.hr