Skoro kraj svibnja, a svi još nisu dobili potporu za travanj

Skoro kraj svibnja, a svi još nisu dobili potporu za travanj

Još uvijek nije isplaćeno oko 30 posto potpore od 4000 kuna po zaposleniku za očuvanje radnih mjesta. Nije da novaca (još) nema nego je navodno zapelo i na aplikaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje

Do danas je Hrvatski zavod za zapošljavanje isplatio 1,61 milijardu kuna od ukupno 2,3 milijarde plasirane za isplate potpore za travanj. Riječ je o naknadi od 4000 kuna poslodavcima za očuvanje radnih mjesta u travnju. Dosad je isplaćena jedna takva runda, u travnju za ožujak, no u manjem iznosu jer su poslodavci primali po 3250 kuna za radnika. Očekuje se još isplata po 4000 kuna u lipnju, za svibanj. 

I dok je isplata za ožujak išla brzo i glatko, u drugoj je rundi negdje zapelo. Sa Zavoda za zapošljavanje poručuju kako je problem u "uparivanju" podataka. Najveći dio ostatka će biti isplaćen ovaj tjedan, obećaju. 

Sve ide preko "stroja" umjesto preko ljudi, pa zapinje

- U tijeku je uparivanje s podacima iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Porezne uprave temeljem dostavljenih dokaza poslodavaca o isplati plaće za ožujak. Nakon završetka kontrole, isplate se nastoje izvršiti u što skorijem roku. Naime, s obzirom da je uvjet za nastavak isplate potpore dostava dokaza o isplati plaće za prethodni mjesec za sve radnike za koje je isplaćena potpora, Zavod radi obveze odgovornog postupanja s javnim sredstvima provodi detaljnu kontrolu putem uparivanja podataka s Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje i Poreznom upravom, odgovaraju iz Zavoda na pitanje zašto toliko kasni isplata potpora.

Ostatak pročitajte na 24sata.hr

Srijeda, 20.05.2020. / Bojana Mrvoš Pavić, 24sata.hr