Skladišta su im prepuna, novih narudžbi nema, a najgore tek dolazi

Skladišta su im prepuna, novih narudžbi nema, a najgore tek dolazi

Najgore tek dolazi na jesen, poručeno je sa sjednice Udruženja tekstilne i odjevne industrije HGK

Članice Udruženja stoga traže produženje državnih mjera pomoći za plaće radnicima, nastavak naplate PDV po naplati računa i snažnije uključivanje domaćih proizvođača u javne nabave.

- Vlada je prihvatila neke sugestije tekstilnog sektora, ali naš interes nije bio samo partikularni, već na razini cjelokupnog realnog sektora jer smo de facto svi u problemu, ili ćemo tek biti. Nismo uspjeli provesti snažnije poticanje domaće proizvodnje naše branše pa stoga tražimo da nas se u novom paketu mjera tretira na sličan način kao i poljoprivredno-prehrambeni sektor gdje je donesena odluka da se 60 posto javnih nabava iz sektora nabavlja iz domaće proizvodnje. Želimo i da se uvozni tekstil u javnim nabavama supstituira s domaćim tamo gdje je to moguće - istaknuo je Davor Sabolić, direktor Čateksa i predsjednik Udruženja tekstilne i odjevne industrije HGK.

Naglasio je da situacija tržištu nije normalna i da je pandemija imala negativan utjecaj na tekstilnu industriju, dijelom i zato jer su je tvrtke iz tog sektora dočekale nespremne pa je kriza samo potencirala probleme s kojima su se već borili.

Između ostalog, predstavnici tekstilne i odjevne industije dotaknuli su se i budućnosti branše nakon prekida vladinih mjera. Ističu kako će one nastupiti u vrijeme kada je tržište inače usporeno, te da svemu zasigurno neće pomoći ni nadolazeći izbori zbog kojih institucije neće moći funkcionirati kako treba. Zato iz Udruženja poručuju da je ova godina za njih gotova i da se moraju okrenuti idućoj. Zaključeno je kako trebaju napraviti analiza sektora, da se vidi tko i koliko može proizvoditi, a onda nastupati prema državi kako bi jačali sudjelovanje domaće proizvodnje u sustavu javne nabave.

Predstavnici domaćih tvrtki istaknuli su i problem naplate potraživanja, zatražili da se poštuju zakonski rokovi plaćanja te istaknuli i važnost podržavanja domaće industrijske proizvodnje.

Članak u cijelosti pročitajte na portalu novac.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 22.05.2020. / novac.jutarnji.hr