Sindikati: "Vlada se ne može ponašati kao da njeni radnici ne plaćaju režije, ne kupuju hranu i žive u nekoj drugoj zemlji"

Sindikati: "Vlada se ne može ponašati kao da njeni radnici ne plaćaju režije, ne kupuju hranu i žive u nekoj drugoj zemlji"

Matica hrvatskih sindikata i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja u četvrtak su poručili kako je rast plaća nužan i nema alternativu, reagirajući na izjavu ministra Primorca koji je sindikatima poručio da nije vrijeme za stjecanje političkih poena i koristi.

Ministar financija Marko Primorac u srijedu je izjavio kako neće biti novca da se pomogne svima s rastom cijena, potužio se da svi prijete štrajkovima te poslao poruku sindikatima da nije vrijeme za stjecanje političkih poena, koristi i popularnosti.

Sindikati kažu kako statistika jasno pokazuje kako plaće u javnim službama zaostaju za plaćama drugih u zemlji te da njihova kupovna moć snažno pada.

Bruto plaće u lipnju su porasle za četiri posto, odnosno svega 2,3 posto na godišnjoj razini dok su cijene u srpnju porasle za 12,3 posto.

Očekuje se rast cijena na razini godine od oko 10 posto.

"Ako plaće ostanu ovakve kakve jesu, zaposlenima u obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj skrbi, kulturi i drugim javnim službenicima prijeti pad kupovne moći od osam ili više posto. Pritom, inflacija pogađa puno snažnije nego što to statistika pokazuje i što su plaće niže, to je udar žešći", tvrde sindikati.

Kažu kako poslodavci u privatnom sektoru dižu plaće jer im radnici trebaju i shvaćaju da im u ovoj situaciji moraju egzistencijalno pomoći te se nadaju da to shvaća i Vlada, iako izjave Primorca izgledaju kao da ih priprema za još jedne mučne pregovore pune odugovlačenja.

Cijeli članak pročitajte na dnevnik.hr

Ponedjeljak, 29.08.2022. / Hina, dnevnik.hr