Satnica “za polizati”: Hrvati za sat vremena zarade za tri kuglice sladoleda

Satnica “za polizati”: Hrvati za sat vremena zarade za tri kuglice sladoleda

Prosječna satnica hrvatskog radnika je taman “za polizati”. Kupi li skuplji sladoled u Splitu ima za tri kuglice, a kuglicu više imat će ako pripazi i kupuje tamo gdje je svaka kuglica po 10 kuna.

Za jednu kuglicu prosječno plaćeni radnik u Hrvatskoj treba raditi 18 minuta, a njemački prosječno plaćeni radnici zarade za kuglicu od 1,70 eura za pet minuta. Institut njemačkog gospodarstva objavio je da je za sat vremena rada u lipnju ove godine prosječan Nijemac zaradio jednu ulaznicu za kino, pola kilograma kave, markicu za pismo, kruh i bocu piva. Prije 30 godina je za sve to morao raditi sedam minuta duže, prenosi Slobodna Dalmacija.

Za stavke koje je nabrojio Institut njemačkog gospodarstva što trenutno koštaju 101,66 kuna, prosječno plaćeni hrvatski radnik morao bi raditi dva sata i 21 minutu po prosječnoj neto satnici od 43,01 kune.

Ode li u kino radnim danom, za ulaznicu treba 30 kuna i uz to još može kupiti polubijelu pogaču od pola kilograma za 11,99 kuna. Samo pola kilograma kave hrvatskog radnika košta kompletnu satnicu, i ako kupi toliko kave, nema za ništa više.

Iz njemačkog instituta, čije podatke ovih dana prenose mediji, navode da kupnja televizora sada zahtijeva manje rada nego prije 30 godina – 17 sati i 58 minuta, dva dana i gotovo dva sata, a 1991. godine za televizor je prosječno plaćeni njemački radnik morao raditi 79 sati i četiri minute. Prosječno plaćeni hrvatski radnik bliži je njemačkom radniku od prije tri desetljeća nego današnjem, za čijim standardom mjerenim kupnjom televizora zaostaje tridesetak godina jer mu treba 77 sati rada ili gotovo dva tjedna da bi zaradio jedan televizor koji košta 3300 kuna.

Cijeli članak pročitajte na n1info.com

Utorak, 16.08.2022. / N1 Info, n1info.com