Satnica 2 kune skuplja nego lani, ali poslodavcima su studenti i dalje isplativi

Satnica 2 kune skuplja nego lani, ali poslodavcima su studenti i dalje isplativi

Rad studenata od ove je godine skuplji oko dvije kune po satu pa bi poslodavac koji zapošljava studente na mjesečnoj razini studenta mogao platiti i više od 300 kuna skuplje nego u prošloj godini.

Proizlazi to iz propisa o radu studenata, koji vrijednost sata studentskog rada vezuje uz minimalnu plaću, a koja je od ove godine 300-tinjak kuna veća nego lani.

Naime, prema Zakonu o obavljanju studentskih poslova i odluci Ministarstva znanosti i obrazovanja, najmanja cijena rada studenata dobiva se tako da se prosječna minimalna plaća dijeli sa 160 radnih sati. U prošloj je godini minimalna plaća u bruto iznosu iznosila 3750 kuna, pa je minimalna satnica studenata bila 23,44 kune. Od početka ove godine minimalna plaća u Hrvatskoj porasla je na 4062,51 kunu bruto, a posljedica toga je i skuplji rad studenata: studentska satnica bi od ove godine trebala iznositi 25,39 kuna u bruto iznosu.

Odluku o tome još treba donijeti nadležno ministarstvo, no to je samo tehnička stvar.

Ipak, cijena rada je i dalje gotovo upola manja od prosječne satnice u Hrvatskoj. Prema podacima državne statistike, u listopadu prošle godine prosječna je bruto satnica u Hrvatskoj iznosila 48,52 kune.

Studenti rade u brojnim djelatnostima, najviše ih je u trgovini, turizmu i ugostiteljstvu, no ima ih i u sektoru promocije, kao i u proizvodnji. Obično ih poslodavci zapošljavaju na pomoćnim poslovima.

Do prije nekoliko dana u javnoj je raspravi bio Vladin prijedlog Uredbe o izmjeni Zakona o obavljanju studentskih poslova, kojom se dopušta i rad stranih studenata na školovanju u Hrvatskoj.

Vlada time pokušava riješiti problem zapošljavanja stranih studenata, koji je eskalirao krajem prošle godine. Po novom, pravo na rad imali bi svi studenti u Hrvatskoj, neovisno o tome čiju putovnicu imaju. Ista je praksa i u drugim članicama EU.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala Jutarnjeg lista.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 09.01.2020. / novac.jutarnji.hr