Sangaleti: Smart City priča je priča o ICT-u i priča o infrastrukturi gradova

Sangaleti: Smart City priča je priča o ICT-u i priča o infrastrukturi gradova

Potrebno je stalno artikulirati temu pametnog grada. Smart City priča je priča o ICT-u i priča o infrastrukturi koja se na učinkovit način nadzire, analizira i iz toga se generiraju i donose određene, učinkovite i pametne odluke.

Tehnologija i tehnološki provajderi kroz implementaciju svojih projekata, kao poduzetnici u gradovima, generiraju i određene poslove, a time i određena radna mjesta. Sve se povezuje i sve skupa čini jednu zajednicu puno, puno konkurentnijom, ocijenio je u razgovoru za PoslovniFM Lučijano Sangaleti, Voditelj razvoja poslovanja u Končar-Digitalu i zamjenik predsjednika Grupacije Smart City.

Kroz koncept urbanog razvoja, sigurno sinergijom možemo zajednički možemo doći do dobrih projekata i sve tako da stavimo njihove građane u centar i njihove resurse što učinkovitije iskoristimo u budućnosti, smatra Sangaleti pojašnjavajući da grupacija okuplja tvrtke koje razvijaju i proizvode suvremena tehnološka rješenja i proizvode za pametne gradove, kao i one koje planiraju te projektiraju pametnu i zelenu javnu infrastrukturu.

– Bitno je to i za poduzetnike, možda čak i najbitnije da jedinica lokalne samouprave, bila ona gradi ili općina, uradi i primjenjuje dobar okvir za poslovanje, primjerice dobre poduzetničke zone koja je temelj za razvijanje pojedinog projekta. S druge strane tu smo i mi koji nudimo pametna rješenja jer su gradovi puni izazova – od gubitaka vode, neučinkovitog prometa, sigurnosti, infrastrukture, kritičnih urbanih potreba itd. Dakle, govorimo o širem konceptu sinergije domaće tehnologije i znanja, stvaranju svojevrsnog tehnološkog huba za potrebe hrvatskih gradova, kazao je Sangaleti u razgovoru sa Sašom Petrom, urednikom podcasta Poslovna špica. Cjelovit razgovor poslušajte u streamu prvog poslovnog radija PoslovniFM, na podcast platformama Mixcloud i Spotify (u nastavku izravno linkovi) ili preuzmite za kasnije slušanje, kad god želite.

Okupljeno je pedesetak tvrtki – velikih, srednjih i manjih, vrlo, vrlo široko, široko djelatnošću postavljenih, koje zajedno mogu ponuditi rješenja koja kreću doslovce od projektiranja, preko pripreme za sufinanciranje, implementacije pa i u nekom dijelu i održavanja, kazao je Sangaleti.

– Sama pametna aktivnost na neki način je i pokretač i generator određenih poslovnih aktivnosti, ustvrdio je sugovornik dodajući da u konačnici gradska vlast, gradonačelnik, donose odluke, ali da odluke budu učinkovite, oni moraju imati odgovarajuće informacije.

Na upit o strahovima oko gubitka tradicionalnih radnim mjesta, primjerice u parkingu, Sangaleti odgovara kako se tehnološkim mijenja zapravo način funkcioniranja i otvaraju nove mogućnosti rada. Urednik Petar i Sangaleti su spomenuli aplikaciju Smart City koja se primjenjuje u Puli, Labinu i još nekim gradovima, u kojima su sami građani zapravo postali uključeni u život grada i stalnom mogućnošću prijave primjerice rupe na cesti, curenja vode ili smeća. Taj trag transparentnosti je vidljiv i komunalne službe su onda dužne u što kraćem roku reagirati.

– Da, postoje strahovi, ali tehnologija itekako može poboljšati životnu priču od kvalitetnijeg i dostupnijeg obrazovanja do brojnih poduzetničkih, poslovnih i radnih mogućnosti, istaknuo je Sangaleti u razgovoru za PoslovniFM.

Preuzeto sa poslovnifm.com

poslovni.FM

poslovni.FM

Nastao kao izraz želje da se dobre priče i događanja, kao i uspjesi poduzetnika predstave širom krugu ljudi, posebno i zato što u današnjim mainstream medijima gospodarstvo i poduzetništvo ne dobivaju količinu prostora koja bi bila u skladu s njihovom snagom i značenjem, na hrvatskom medijskom tržištu pokrenut je PRVI POSLOVNI RADIO koji će sve svoje aktivnosti usmjeravati i provoditi pod brendom poslovniFM.

W: poslovnifm.com

Srijeda, 21.02.2024. / poslovnifm