Sad je jasno kako je ova država gotovo iskorijenila koronavirus: Oporavilo se 97 % oboljelih

Sad je jasno kako je ova država gotovo iskorijenila koronavirus: Oporavilo se 97 % oboljelih

Na Islandu se zaključno s proteklim tjednom oporavilo 97 posto oboljelih od covida-19 a pojavila su se samo dva nova slučaja u sedam dana te izgleda da je u zemlji zaraza gotovo u potpunosti eliminirana, priopćila je islandska vlada u srijedu.

Nakon što je početkom ožujka utvrdio prve slučajeve zaraze Island je uveo stroga ograničenja aktivnosti i kretanja, zatvorio je škole, zabranio veća javna okupljanja i uveo stroga testiranja i strategiju praćenja kontakata i kretanja kako bi suzbio širenje covida-19.

To je omogućilo zemlji od oko 360.000 stanovnika da sredinom travnja objavi djelomično otvaranje nakon što je epidemija ranije tog mjeseca dosegla vrhunac i počela se usporavati.

“Ugodno smo se iznenadili vrlo brzim usporavanjem epidemije na Islandu. No iznimno je važno ostati na oprezu i minimalizirati opasnost od ponovno pojave” zaraze, rekao je u izjavi glavni epidemiolog Thorolfur Gudnason.

Island je testirao 51,663 svojih stanovnika, odnosno nešto više od 14 posto, što je veći udio nego u gotovo bilo kojoj drugoj zemlji, dijelom zahvaljujući i malobrojnom stanovništvu.

Većina mjera je ublažena u ponedjeljak, te su se otvorile škole, frizerski saloni a dopuštena su okupljanja do 50 ljudi.


Izvor: Poslovni dnevnik

 

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 07.05.2020.