Sa Zavoda za zapošljavanje otkrivaju koja su zanimanja u Hrvatskoj najtraženija: "Oni u roku keks nađu posao"

Sa Zavoda za zapošljavanje otkrivaju koja su zanimanja u Hrvatskoj najtraženija: "Oni u roku keks nađu posao"

Maturanti ovih dana biraju fakultete, međutim malo tko od njih razmišlja o gorućem problemu - neusklađenosti upisnih kvota na fakultetima i tržišta rada.

O tom problemu govori se godinama i nikom ništa. Reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica otišla je na Zavod za zapošljavanje i provjerila tko će najbrže do posla. Luka je među prvima na upisnoj listi zagrebačke medicine. Naći posao njemu neće biti problem. Veći je problem ministru Viliju Berošu kako osigurati obiteljske liječnike u Hrvatskoj jer ih nedostaje.

"Hrvatska bi stvarno mogla bolje urediti svoje zdravstvo. Nije da ja baš imam ideje kako, ali možda me i to odbilo. Te stvari ipak utječu na moju percepciju i sve", rekao je Luka. Slično kaže i Mihael. Upisat će PMF - Matematiku. Pitali smo ga bi li možda išao u profesorskom smjeru. "Ne bih. Osim toga što smatram da je plaća premala za takav jedan posao, isto mislim da profesori nemaju status u društvu kakav zaslužuju.

Kad ovo čujete, nije čudno da škole muku muče s pronalaskom profesora određenih predmeta. "Pogotovo u poljima matematike, fizike, kemije i biologije, jako teško škole mogu pronaći takvu vrstu profila zanimanja i nemamo ih dovoljno u evidenciji na Zavodu", rekao je Dražen Dodig iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Ministarstvo to želi promijeniti, pa priprema paket poticaja. "S izdašnijim stipendijama pokušat će se privući studente za nastavnička zanimanja u STEM području", rekao je državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja Ivo Šušak.

Što je najpopularniji izbor?

Logopedija, grafički dizajn, radiološka tehnologija u rubrici su najpoželjnijih za maturante. No, što bi na Zavodu za zapošljavanje preporučili za upis? "Od građevine do elektrotehnike, strojarstva, računarstva, sva zanimanja u građevini, od zidara, tesara, armirača, krovopokrivača, montažera suhe gradnje... Oni u roku keks nađu posao", rekao je Dodig.

U roku keks trebalo bi smanjiti kvote na pravu i ekonomiji. Zavod daje preporuke, ali čini se da ih Sveučilišta baš i ne žele čuti. U proceduri su dva nova Zakona. Bujanju novih studijskih programa uskoro bi se trebalo stati na kraj.

"Pa, definitivno će novi instrumenti biti akreditacija novih studija, gdje će se tražiti mišljenje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, i uvođenje novog modela financiranja kroz cjelovite programske ugovore, gdje će država iskazati svoje potrebe i svoje interese za budućim zanimanjima i budućim studentima", rekao je Šušak. Nešto se napokon treba poduzeti.

Izvor: dnevnik.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 15.07.2022. / dnevnik.hr