Rijeka: akcija promicanja deficitarnih obrtničkih zanimanja

Udruženje obrtnika Rijeka i Obrtnička komora Primorsko-goranske županije pokrenuli su akciju promicanja deficitarnih proizvodnih i graditeljskih zanimanja pod nazivom "Odaberi - dobar je posao".

Cilj je te akcije potaknuti mlade i nezaposlene osobe na zapošljavanje u proizvodnim i graditeljskim zanimanjima jer je u tim djelatnostima u povećana potražnja za radnom snagom, ističu iz Obrtničke komore.

U sklopu akcije, početkom svibnja u riječkoj Dvorani "Rikard Benčič" bit će održana središnja promotivna manifestacija na kojoj će zidari, tesari, keramičari, soboslikari, električari, bravari i vodoinstaleteri demonstrirati svoja znanja i vještine i predstaviti suvremene tehnologije i alate.

Na info štandovima bit će dostupne informacije o obrazovnim programima za obrtnička zanimanja, informacije o mogućnostima ostvarivanja stipendija koje odobrava Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva te o programima dokvalifikacije ili prekvalifikacije.

Prema podacima Obrtničke komore, u Hrvatskoj je u graditeljskim tvrtkama zaposleno oko 80.000 ljudi, a još oko 35.000 radi u graditeljskim obrtima.

Očekuje se da će domaći graditelji dobivati sve više poslova na gradilištima Bliskog i Dalekog istoka, Njemačke, Rusije, Albanije, Alžira, Libije, a gotovo 97 posto anketiranih graditelja svoju poslovnu situaciju ocjenjuje dobrom ili zadovoljavajućom te dobro poslovanje očekuju i u budućnosti, naveli su iz Komore.

Iz Komore naglašavaju da o potrebi za radnicima govori i Vladina odluka o izdavanju oko 2600 novih radnih dozvola za strance u 2007., od čega se 1580 dozvola odnosi na radnike u graditeljstvu.

Istaknuli su da je kvota uvoza radne snage za graditeljstvo ove godine pet puta veće nego lani i da je veća od potreba za radnom snagom iz razdoblja intenzivne cestogradnje od 2000. do 2004.

Hina

Utorak, 17.04.2007.